PALESTINCI RAZOČARANI

Obama odbacio palestinski zahtjev u UN-u

21.09.2011 u 21:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Obama je u govoru podržao promjene koje su zahvatile arapski svijet

Obraćajući se svjetskim čelnicima na otvaranju 66. sjednice Opće skupštine UN-a u New Yorku, američki predsjednik Barack Obama, čije ranije mirovne inicijative nisu mnogo postigle, pozvao je Palestince i Izraelce da prekinu godinu dana dug zastoj u pregovorima i vrate se za pregovarački stol.

Obama je na East Riveru odbacio palestinski plan za dobivanje potvrde državnosti.

'Nema prečice za okončanje sukoba koji je trajao desetljećima. Mir je težak rad. Mir neće doći putem izjava i rezolucija u Ujedinjenim narodima', rekao je Obama. Američki predsjednik je, kao što se i očekivalo, izvršio pritisak na Izrael i Palestince da ponovno pokrenu mirovne pregovore u želji da u posljednji trenutak zaustavi krizu u UN-u zbog pitanja palestinske državnosti i vrati svoju bliskoistočnu politiku s ruba diplomatske propasti. U predizbornoj godini Obami ne treba takav diplomatski neuspjeh.

'Izraelci i Palestinci, a ne mi su oni koji moraju postići sporazum o pitanjima koja ih dijele, granicama i sigurnosti, izbjeglicama i Jeruzalemu, a pregovarački stol je najbolje mjesto za ostvarenje cilja', rekao je američki predsjednik.

Obama je za govornicom UN-u nastojao biranim riječima uvjeriti Palestince da ne odustaje od svog obećanja da će im pomoći u postizanju moguće državnosti, a istovremeno se trudio umiriti izraelsku zabrinutost glede predanosti Washingtona održanju njihove sigurnosti.

'Izraelci moraju znati da svaki sporazum daje jamstva njihove sigurnosti. Palestinci zaslužuju znati teritorijalnu bazu svoje države', rekao je. Obama je u govoru podržao promjene koje su zahvatile arapski svijet, zatražio nove sankcije protiv sirijskog čelnika Bašara al-Asada i pozvao Iran i Sjevernu Koreju da ispune svoje nuklearne obveze. Obama je rekao da Iran i Sjeverna Koreja mogu dobiti bolje mogućnosti poštujući svoje nuklearne obveze, a da riskiraju još veći pritisak ako nastave zanemarivati međunarodne zakone.

'Izravni pregovori jedini put za postizanje mira'

Izrael i SAD protive se palestinskom zahtjevu za priznanje državnosti u UN-u, a Palestinci tvrde da bi priznanje omogućilo izravne razgovore između dvije jednake, suverene države. 'Mi smo ovdje u Ujedinjenim narodima kako bismo pozvali na aktivnu međunarodnu intervenciju, uključujući i američku, da se postave temelji ozbiljnih pregovora i prije svega priznanja palestinske države', rekao je Abed Rabo, glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je na susretu s Obamom da su izravni pregovori jedini put za postizanje mira na Bliskom istoku i da nastojanja Palestinaca da osiguraju UN-ovo priznanje njihove državnosti 'neće uspjeti'. Netanyahu, međutim, nije iznio nove prijedloge kako ponovno pokrenuti pregovore.