Svijet OŠTRI GORBAČOV

'Putin i Medvedev vode Rusiju u slijepu ulicu'

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov ponovno je kritizirao rusko vodstvo u članku nazvanom 'Da bi se išlo naprijed, potrebno je promijeniti sustav' objavljenom u srijedu u dnevniku Moskovski Komsomoljec u kojemu navodi da bi se Rusija mogla suočiti s nestabilnošću ako ne provede političke reforme

Po Gorbačovljevu mišljenju, predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin vode državu u 'slijepu ulicu' i stoga u društvu 'raste zabrinutost'.

Vlasti se pred izbore bave gradnjom Potemkinovih sela, smatra Gorbačov i ističe da ga to podsjeća na vrijeme Komunističke partije bivšeg SSSR-a.

'Što više upoznajem ljude, čitam, pratim događaje i javno mišljenje, to više osjećam sve veću zabrinutost ljudi. Oko polovine ruskih ispitanika (u ispitivanjima javnog mišljenja) smatra da Rusija ide u krivom smjeru', piše Gorbačov.

'Nepostojanje želje za pokretanjem reformi ili ograničavanje na djelomične promjene često se objašnjava namjerom da se izbjegne novi raspad Rusije, a ne strahom od gubitka vlasti. Međutim, upravo izostanak promjena prijeti izazivanjem nestabilnosti.'

Gorbačov kritizira postupke vlasti uoči izbora za Dumu i navodi da izborna kampanja izgleda kao još jedno Potemkinovo selo.

'Sve ovo me podsjeća na osamdesete godine prošlog stoljeća, ali mi smo tada ipak našli snage ukloniti iz društva željezni obruč neslobode', piše bivši sovjetski predsjednik.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još