Svijet RASTE NAPETOST

Moskva poziva Pjongjang da ne lansira raketu

Rusija je u petak pozvala Sjevernu Koreju da odustane od lansiranja rakete dugog dometa koje je predviđeno početkom travnja, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Borodavkin

MOSKVA - 'Stanje u regiji je napeto i trebalo bi odustati od lansiranja', rekao je Borodavkin, prenosi ruska agencija Interfax. Ministar je dodao da je nepotrebno pojačavati napetosti.

"Izložili smo naše stajalište sjevernokorejskom režimu kao i drugim partnerima", nastavio je ruski diplomat, prenosi agencija Itar -Tass, ocjenivši da sva pitanja povezana s predviđenim lansiranjem treba riješiti dijalogom.

Sjeverna Koreja je najavila da će u orbitu izbaciti "telekomunikacijski satelit" između 4. i 8. travnja. Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja sigurne su da je taj "satelit" ustvari raketa dugog dometa Taopodong-2.

Japanski ministar obrane Yasukazu Hamda je u petak naredio vojsci da bude spremna uništiti svaku sjevernokorejsku raketu koja bi mogla pasti na Japan. Nakon toga su dva japanska razarača Chokai i Kongo isplovili iz luke Sasebo prema Japanskom moru, javila je agencija Jiji.

Sjeverna Koreja je, pak, priopćila da će svaki pokušaj rušenja "satelita" biti čin rata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još