NOVI SAVEZ

Arapi i Kina obnavljaju 'Put svile'

21.09.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Koristeći se trenutačnim slabostima američkoga i europskoga gospodarstva, Kina je u srijedu otvorila kinesko-arapski trgovinski forum s gospodarstvenicima iz zemalja koje su nakon pokreta Arapskog proljeća otvorenije za trgovinsku razmjenu i željne nadoknaditi kašnjenja u razvoju

Političari iz Magreba i s Bliskog istoka, članovi vladajućih obitelji iz Perzijskog zaljeva te stotine javnih i privatnih poduzetnika s kineskim su kolegama otvorili Drugi ekonomski i trgovinski kinesko-arapski forum u Yinchuanu.

Međusobna se razmjena ranije ograničila na kinesku kupnju goriva iz arapskih država koje su tek sedmi trgovinski partner Pekinga. No razmjena raste godišnje 30 posto, u zadnjih pet godina sa 65 na 145 milijarda dolara, rečeno je u glavnome gradu autonomne pokrajine Ningxia gdje žive brojni stanovnici muslimanske vjeroispovijesti i koja je odabrana kao povijesno središte na drevnom 'Putu svile'.

Predstavnici iz 22 zemlje članice Arapske lige i nearapskih država Afrike drže da su politički preokreti u nekim arapskim zemljama poticajni jer arapski svijet želi nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

'Egipat je zadnjih 30 godina bio lišen razvoja zbog vladavine bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je u veljači svrgnut narodnim prosvjedima', rekao je Amr El-Adavi, egipatski poslovni čovjek.

Iznenađeni stupnjem razvoja i organiziranosti relativno zabačene pokrajine, jer su dosad vjerovali da su samo kineske priobalne pokrajine imale eksplozivan rast, sudionici su pohvalili kinesku efikasnost.

'Europljani imaju dva velika problema: rokove i proizvodne kapacitete', a Kinezi, koji su danas 'zavladali tržištem, uspijevaju biti 20 posto jeftiniji za ugovore od 500 milijuna eura', kaže Kuvajćanin Haled El-Ruz iz kuvajtskog naftnog sektora.