KONAČNO

Njemačka zabranila najveću neonacističku organizaciju!

21.09.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Njemačka je zabranila najveću neonacističku organizaciju, HNG, koja pruža potporu zatvorenicima s ultradesnim stajalištima te članovima njihovih obitelji, objavilo je u srijedu njemačko ministarstvo unutarnjih poslova

To je zadnji korak vlasti u naporima da se ograniči djelovanje radikalnih skupina. Njemačko ministarstvo u priopćenju navodi da ta skupina predstavlja prijetnju društvu i djeluje suprotno njemačkom Ustavu.

Sa sloganom 'Front iznutra i izvana' HNG nastoji ojačati ultradesna stajališta zatvorenika i motivirati ih da nastave borbu protiv sustava, navodi ministarstvo.

'Više nije prihvatljivo da zatočene ultradesničarske ekstremiste podržava HNG svojim agresivnim stajalištem prema slobodnom demokratskom poretku', kaže se u izjavi ministra unutarnjih poslova Hansa-Petera Friedricha.

'Odbacivanjem demokratske ustavne države i veličanjem nacionalsocijalizma HNG nastoji zadržati ultradesne radikalne kriminalce u svom miljeu', kaže ministarstvo.

Skupina je utemeljena 1979. i ima oko 600 članova. Zabrana je izdana nakon policijskih pretraga u kojima su zaplijenjeni materijali vodećih članova skupine širom Njemačke.

Njemačka obavještajna služba ocjenjuje da su radikalne skupine proteklih godina pokušale iskoristiti financijsku krizu za privlačenje većeg broja pristaša iz najpogođenijih i nezadovoljnijih slojeva društva.

Njemački Ured za zaštitu Ustava opisuje HNG kao rasističku, antisemitsku i revizionističku skupinu koja 'inspiraciju' crpi iz nacizma.