VALENTINA MATVIJENKO

Prva žena na čelu gornjeg doma ruskog parlamenta

21.09.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Zastupnici gornjeg doma ruskog parlamenta, Vijeća Federacije, izabrali su u srijedu za predsjednicu tog doma, što je treća najvažnija dužnost u Rusiji nakon predsjednika i premijera, bivšu guvernerku Sankt Peterburga Valentinu Matvijenko, javljaju ruski mediji

To je prvi put u ruskoj povijesti da je na tako visoku dužnost izabrana žena. Za Matvijenko je glasalo 140 zastupnika, nitko nije bio protiv i jedan je bio suzdržan.

Matvijenko (62) je diplomirala kemiju 1972, a 1985. završila je Akademiju Komunističke partije SSSR-a i postala dužnosnica u tadašnjem Lenjingradu. Bila je na mnogim visokim partijskim položajima, a poslije raspada SSSR-a u diplomaciji.

Matvijenko je od 2003. do kolovoza ove godine obnašala dužnost guvernerke Sankt Peterburga, drugog po veličini ruskog grada nakon Moskve. I premijer Vladimir Putin i predsjednik Dmitrij Medvedev potječu iz Sankt Peterburga.

Njezin prethodnik na čelu Vijeća Federacije Sergej Mironov smijenjen je s dužnosti u svibnju zbog javne oštre kritike koju je uputio vlastima Sankt Peterburga, odnosno vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji u tom gradu.