JANDROKOVIĆ TVRDI SUPROTNO

Pusić: Moglo se objaviti dijelove pregovaračkih stajališta

20.09.2011 u 23:00

Bionic
Reading

Jutarnji list došao je u posjed teksta Nacrta hrvatskog pristupnog ugovora koji je već upućen u proceduru u Europskoj komisiji i Europskom parlamentu, a prihvatilo ga je 27 država članica EU te se s njime, na tehničkoj razini, složila i Hrvatska

Jutarnji list prošli je tjedan dobio neslužbenim putem primjerak Nacrta hrvatskog pristupnog ugovora. Tekst Ugovora još se smatra 'neslužbenom verzijom' iako se on vjerojatno neće više mijenjati. Neslužbenim se smatra zbog toga što mora proći jezičnu i pravnu reviziju.

Tekst nacrta hrvatskog pristupnog ugovora možete pročitati ovdje. Tekst je na engleskom jeziku.

U emisiji 'Otvoreno' na HRT-u na temu što je Hrvatska točno dogovorila u pregovorima sa Europskom unijom i kako će ishod pregovora utjecati na naše svakodnevne živote sudjelovali su ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u ime HDZ-a, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s EU-om Vesna Pusić ispred HNS-a te predsjednik Saborskog odbora za europske integracije Neven Mimica ispred SDP-a. Nasuprot njima bio je euroskeptik, predsjednik HSP-a Danijel Srb, koji je objasnio razloge protivljenja ulasku Hrvatske u EU.

'Činjenica je da su pregovori bili poznati nama u nacionalnom odboru, ali nisu bili objavljeni u javnosti. To je bila odluka vlade koja po mom mišljenju ima razloga da ne budu ti dokumenti u javnosti. No, kada su pojedina poglavlja zatvarana nije bilo nikakvog razloga da se ne objavi sadržaj. Mi smo na to upozoravali više puta. Vlada je to apsolutno mogla objaviti', rekla je Vesna Pusić u emisiji Otvoreno. Njezina stajališta oštro je kritizirao ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

'Ovo što gospođa Pusić govori sada nije točno. Zajednička pregovaračka stajališta je objavila Europska unija i prije toga se to nije moglo objaviti. Sve što smo nudili pokazali smo hrvatskoj javnosti. Nedavno su predstavljena pregovaračka stajališta, ali to je bilo vlasništvo zemalja članica. Samo dio pregovaračkih stajališta je zajednički. Ništa nismo prekršili, postoji procedura, Europska unija je procedura. Ne možemo objavljivati nešto što je dogovoreno da se ne objavljuje jer bi to bilo politikanstvo', rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Međutim, Pusić je ostala pri svome stajalištu da su se dijelovi pregovaračkih stajališta mogli objaviti i da to nije bilo zabranjeno.

'Objavili smo sve što smo mogli. Gospođo Pusić, nemojte obmanjivati javnost, ne govorite istinu', oštro je uzvratio Jandroković.

'Radi se o tome da ljudima kažete što će se dogoditi, a to nije zabranjeno', uporna je bila Pusić.

Jandroković je izjavio kako će neslužbeni hrvatski prijevod ugovora uskoro biti objavljen, a da dosada to nije učinjeno jer je šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren izričito tražio da se on ne objavi jer još nije vrijeme. Kako tvrdi Jandroković, Vandoren mu je dao ovlasti da to javno kaže i u emisiji.