RATNI ZLOČIN

U Beogradu nastavljeno suđenje za Lovas

20.09.2011 u 19:50

Bionic
Reading

Beogradsko suđenje četrnaestorici optuženika za ratni zločin u Lovasu 1991. nastavljeno je u utorak, nakon ljetne stanke, ispitivanjem svjedoka obrane Lazara Tanasića, Steve Kočijaševića i Branka Šakuljice, koji su u svojim svjedočenjima kazali kako nemaju spoznaja o zločinima nad hrvatskim civilima

Ispitani u nastavku dokaznog postupka pred sudskim vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu, svjedoci su uglavnom tvrdili kako se slabo sjećaju toga razdoblja, dok su pojedini hvalili optuženike.

Dok je Tanasić govorio kako se ničega ne sjeća, Šakuljica je naveo kako se u Lovas doselio potkraj prosinca 1991, gdje su ga dočekali prvooptuženi Ljuban Devetak, drugooptuženi Milan Devčić i trećeoptuženi Milan Radojčić.

Svjedok Kočijašević također je ustvrdio kako pozna Devetaka, Devčića i Radojčića te da 'o njima može reći sve najljepše', dodavši kako nije bio u Lovasu u vrijeme zločina.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008. nakon što je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tome mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović te pripadnici paravojne postrojbe 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak početkom listopada 1991, zajedno s pripadnicima Srpske narodne obnove, stranke koju je vodio Mirko Jović, osnovao je u Šidu i Novoj Pazovi postrojbu od 60 dobrovoljaca s namjerom da napadne Lovas, selo s pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991, kad su u rano jutro optuženici upali u selo te nekoliko sati nasumce pucali, bacali bombe na kuće i u kućama i po ulicama ubijali civile.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast s Devetakom na čelu naredila je 17. listopada da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' okrutno su zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada oko 50 Lovašana natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

Ročišta predviđena za rujan u predmetu Lovas trajat će, kako se očekuje, ovaj i sljedeći tjedan.