PREDSJEDNIČKA PENZIJA

Miloševićeva udovica traži mirovinu od 1.140 eura

20.09.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Udovici Slobodana Miloševića mirovina od 60.000 dinara (600 eura) očito nije dovoljna te je, kako doznaju Novosti, zatražila predsjedničku mirovinu koja bi bila gotovo dvostruko veća te bi iznosila 114.000 dinara (1140 eura). Tko zna, možda je Miru na traženje predsjedničke mirovine potakla i informacija da udovica pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana mjesečno prima oko 19.650 kuna, što je oko 2600 eura

Udovica nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića već je ranije podnijela spomenuti zahtjev, no on je odbijen. Ipak, uporna Mirjana očito neće odustati od veće mirovine.

'Obrazloženje koje smo dobili kada je zahtjev odbijen bilo je u suprotnosti s tadašnjim zakonom. Država je, naime, navela da zbog procesa koji se vodi protiv njega u Hagu ne može dobiti mirovinu. Tako ga je unaprijed i prije suda proglasila krivim, usprkos tome što je on bio samo optužen, a ne i osuđen. A budući da je preminuo prije presude, to znači da je umro nevin', rekao je novinarima Novosti izvor blizak Miloševićevoj udovici.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, plaća šefa države je 143.000 dinara (1430 eura). Prema Zakonu o predsjedniku Republike, primanja umirovljenog predsjednika iznose 80 posto plaće aktualnog predsjednika. To ukratko znači da bi Mira Marković, bude li uduvoljeno njenom zahtjevu, svaki mjesec primala mirovinu od 1140 eura umjesto dosadašnjih 600 eura.

Fond PIO je krajem 2004. godine utvrdio da Markovićeva ima pravo na starosnu mirovinu koju je stekla kao bivša profesorica sociologije na Beogradskom univerzitetu. Njena je mirovina tada iznosila oko 580 eura. Kada je prošle godine saznala da bi obiteljska mirovina bila za 20 eura veća od njene profesorske, podnijela je zahtjev za obiteljsku mirovinu, a potom i zahtjev za predsjedničku mirovinu.

Taj joj je zahtjev odbijen te je umjesto predsjedničke dobila rješenje mirovinskog fonda prema kojem je ostvarila pravo na invalidsku mirovinu svog pokojnog supruga. Miloševićeva se udovica odmah žalila na to rješenje uz argument da njen pokojni suprug nikada nije bio invalid, već direktor banke i prvi čovjek države.