Svijet (NEO)NACIZAM

Šef slovačkih nacionalista traži državu za Rome

Šef slovačke narodne stranke (SNS, nacionalisti) Jan Slota zatražio je stvaranje neovisne države Roma, što drži 'idealnim rješenjem' za tu manjinu, objavio je u utorak na svojoj internetskoj stranici

'Bilo bi idealno kada bi se stvorila neovisna država u kojoj bi taj narod mogao biti koristan', napisao je lider SNS-a, stranke koja je bila članica vladajuće koalicije od 2006. do 2010., a danas ima sedam zastupnika u slovačkom parlamentu.

'Oni se bolje razumiju među sobom', kaže Slota, poznat po svojim proturomskim i protumađarskim govorima, i napominje da Romi nemaju 'ništa zajedničko s prirodom i filozofijom života Slavena' te se 'stoljećima jedni drugima nisu približili'.

Slota zagovara strože postupanje prema Romima, pa predlaže i smještaj romske djece u internate.

Prijedloge šefa nacionalističke stranke oštro su osudile udruge za ljudska prava u Slovačkoj gdje službeno živi 89.000 Roma od 5,4 milijuna stanovnika.

Neki stručnjaci, međutim, procjenjuju da stvarna brojka Roma znatno premašuje službene podatke i da ih je oko 350.000. Polovica ih je potpuno integrirana, a druga polovica preživljava u nedostojnim uvjetima.

Na prostoru Europske unije živi između 11 i 12 milijuna Roma.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još