(NEO)NACIZAM

Šef slovačkih nacionalista traži državu za Rome

20.09.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Šef slovačke narodne stranke (SNS, nacionalisti) Jan Slota zatražio je stvaranje neovisne države Roma, što drži 'idealnim rješenjem' za tu manjinu, objavio je u utorak na svojoj internetskoj stranici

'Bilo bi idealno kada bi se stvorila neovisna država u kojoj bi taj narod mogao biti koristan', napisao je lider SNS-a, stranke koja je bila članica vladajuće koalicije od 2006. do 2010., a danas ima sedam zastupnika u slovačkom parlamentu.

'Oni se bolje razumiju među sobom', kaže Slota, poznat po svojim proturomskim i protumađarskim govorima, i napominje da Romi nemaju 'ništa zajedničko s prirodom i filozofijom života Slavena' te se 'stoljećima jedni drugima nisu približili'.

Slota zagovara strože postupanje prema Romima, pa predlaže i smještaj romske djece u internate.

Prijedloge šefa nacionalističke stranke oštro su osudile udruge za ljudska prava u Slovačkoj gdje službeno živi 89.000 Roma od 5,4 milijuna stanovnika.

Neki stručnjaci, međutim, procjenjuju da stvarna brojka Roma znatno premašuje službene podatke i da ih je oko 350.000. Polovica ih je potpuno integrirana, a druga polovica preživljava u nedostojnim uvjetima.

Na prostoru Europske unije živi između 11 i 12 milijuna Roma.