Svijet PRAVOSLAVNA NOVA GODINA

Košarica ustavnih sudaca za Dodika

Ustavni sud Republike Srpske odbacio je pokušaj parlamenta tog entiteta da, koristeći većinu glasova koje u njemu imaju srpski zastupnici, nametne izmjene zakona o državnim praznicima i uvede pravoslavnu novu godinu kao novi praznik

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko izjavio je novinarima u utorak u Banjoj Luci kako je ocijenjeno da bi se na taj način diskriminirali pripadnici drugih etničkih skupina odnosno vjerskih zajednica.

Entitetski ustavni sud o izmjenama zakona o državnim praznicima očitovao se na zahtjev bošnjačkih zastupnika u parlamentu RS. Oni su uputili priziv ustavnom sudu kada je odbijen njihov zahtjev da se državnim praznikom proglasi i muslimanska nova godina ako se već takvo što želi napraviti s pravoslavnom novom godinom.

'Bošnjački zastupnici smatraju da je na ovaj način onemogućeno da građani bošnjačke nacionalnosti praznuju muslimansku (hidžretsku) novu godinu po islamskom kalendaru, kako je to sadržano u podnesenim amandmanima', stoji u prizivu upućenom ustavnom sudu.

Ustavni je sud RS utvrdio kako je ovime doista povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda jer se pokušava dati prednost samo jednom konstitutivnom narodu čime je prekršen već prvi članak entitetskog ustava kojim su zajamčena jednaka prava svim konstitutivnim narodima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još