AUTO BOMBA

Eksplozija u Ankari: Troje mrtvih, 15 ranjenih

20.09.2011 u 16:02

Bionic
Reading

U snažnoj eksploziji koja je odjeknula u utorak u središtu Ankare, a izazvala ju je eksplozivna naprava skrivena u jednom automobilu, prema zadnjim podacima smrtno su stradale tri osobe, a 15 ih je ranjeno, izvijestio je turski ministar unutarnjih poslova Idris Naim Sahin

'Tri su osobe izgubile život, a od 15 ozlijeđenih, pet je osoba u teškom stanju', kazao je.

Na novinarsko pitanje o vrsti napada, ministar je odgovorio kako je najvjerojatnije riječ o terorističkom napadu, što je termin koji turske vlasti rabe kada žele istaknuti da su napad počinili kurdski pobunjenici.

Zamjenik premijera Bulent Arinc ranije je kazao kako je riječ o napadu. Eksplozija se dogodila u trgovačkoj četvrti Kizilay, u središtu metropole, koju svaki dan posjećuju tisuće ljudi, a čula se kilometrima uokolo.

Oštećeno je šest vozila te su polomljena stakla brojnih zgrada u okolici, rekli su svjedoci koje citiraju tv postaje. Na mjestu događaja su mnogobrojne vatrogasne ekipe i vozila hitne pomoći.

Gradonačelnik Bulent Tanik potvrdio je da su svjedoci vidjeli osobu koja je s obližnje zgrade bacila zapaljeni kanistar s benzinom na vozila.

'Istraga je u tijeku. Ukoliko su takve informacije točne, kanistar je mogao prouzročiti eksploziju na vozilu', rekao je Tanik.

U prošlosti, sličnim napadima u Turskoj pribjegavali su Kurdi, ljevičari i islamistički militanti.

Inače, za danas je najavljen susret turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana s američkim predsjednikom Barackom Obamom u prigodi održavanja Opće skupštine UN-a u New Yorku. Predsjednički dvojac razgovarat će o tzv. arapskoj revoluciji s naglaskom na Siriju, te o pogoršanju tursko-izraelskih veza nakon smrtonosnog napada izraelskih komandosa na brod iz humanitarnog konvoja za Gazu 2010.

U posljednje vrijeme intenzivirao se i sukob Turske i Cipra oko istraživanja naftnih rezervi u Mediteranu. Zbog prijetnji upućenih Cipru Ankara je zaradila opomenu Europske unije, a Turska je zauzvrat poručila da je sprema zamrznuti odnose s EU ukoliko se Cipru odobri mjesto njezina predsjedatelja u 2012.

Sinoćnje prijetnje u Berlinu

Podsjetimo, njemačka policija sinoć je zbog prijetnje bombom evakuirala dio središta Berlina u kojem je govor trebao održati turski predsjednik Abdullah Gul.

'Dobili smo prijetnju u vezi s Humboldtovim sveučilištem u kojem je govor trebao držati turski predsjednik. Ozbiljno smo to shvatili i evakuirali to područje', rekao je glasnogovornik berlinske policije Michael Gassen.

Pedesetak demonstranata iz kurdskih skupina održalo je prosvjed u blizini toga sveučilišta na jednoj od glavnih berlinskih ulica Unter den Linden, gdje je Gul trebao održati govor.