NOVI PROBLEMI NA VIDIKU

Francuzi i Britanci u rukama Gadafijevih snaga?

19.09.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Snage lojalne svrgnutome libijskom vođi Moameru Gadafiju u ponedjeljak su objavile da su zarobile 17 stranih plaćenika, među kojima ima Britanaca i Francuza, što bi moglo predstavljati veliki problem za nove državne vlasti i međunarodnu zajednicu koja ih podupire

Informaciju je objavio Gadafijev glasnogovornik Musa Ibrahim i nije službeno potvrđena, no objavljena je u trenutku kada su nove vlasti suočene s preokretima na bojištima i u političkoj areni.

Mjesec dana pošto je Gadafi svrgnut s vlasti, njegovi pristalice uspjeli su odbiti napade boraca Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) na grad Bani Valid, kao i njihove pokušaje da zauzmu Gadafijev rodni grad Sirt. Zbog neuspjelih pokušaja zauzimanja Gadafijevih uporišta borci Nacionalnog prijelaznog vijeća morali su se povući na položaje koje su držali ranije.

NTC, čije je sjedište još uvijek u istočnom libijskom gradu Bengaziju, suočen je s pitanjem je li sposoban ujediniti duboko podijeljeno stanovništvo zemlje.

'Grupa od 17 plaćenika uhićena je u Bani Validu', rekao je Ibrahim za televiziju Arai sa sjedištem u Siriji, zemlji koja podupire svrgnutog vođu. 'Većinom je riječ o Francuzima, jedan plaćenik je iz jedne azijske države, dvojica su britanski državljani i jedan je iz Katara', rekao je.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako nema informacija o takvom izvješću, a britansko ministarstvo objavilo je kako je upoznato s medijskim izvješćima, no da ih ne može potvrditi. Katarsko ministarstvo nije bilo dostupno za komentar.