Svijet MASOVNI PROSVJED U TOKIJU

Japanci ustali protiv nuklearnih centrala

Deseci tisuća prosvjednika izašli su u ponedjeljak na ulice Tokija pod geslom 'Više nikada Fukushima', tražeći 'prekid rada nuklearnih centrala', nešto više od šest mjeseci nakon nuklearne katastrofe

Šezdesetak tisuća ljudi, po procjeni organizatora, okupilo se na najvećem skupu od 11. ožujka, kada su potres magnitude 9 i golemi cunami uzrokovali kvar centrale Fukushime Daiichi (220 km sjeveroistočno od Tokija) i veliko curenje radijacije.

'Zaustavite nuklearke! Više nikada Fukushima!', uzvikivali su prosvjednici okupljeni blizu svetišta Meiji, u središtu prijestolnice, po velikoj žegi.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kenzaburo Oe obratio se okupljenima riječima: 'Neki kažu da se bez nuklearne energije ne može, ali to je laž. Nuklearnu energiju uvijek prate razaranje i žrtve'.

U prosvjedu koji su organizirale antinuklearne udruge sudjelovali su i stanovnici s područja oko centrale koji su morali otići iz svoga doma.

Novi japanski premijer Yoshihiko Noda obećao je da će do ljeta 2012. objaviti novu energetsku politiku u kojoj će se udio nuklearne energije smanjiti u korist obnovljive energije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još