Svijet NEOBIČNA RASPRAVA

Allah i partizani u borbi za Sarajevo

Dosad nepoznata udruga pod nazivom Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokraciju preuzela je odgovornost za postavljanje plakata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na kojima stoji 'Sarajevo su oslobodili partizani, a ne Allah'

Neobični transparenti pojavili su se u središtu Sarajeva kod spomen-obilježja vječne vatre, podignutom u čast partizanskih osloboditelja tog grada 1945. godine te na vrlo prometnom mostu Skenderija.

Neobična ideološko-povijesna rasprava plakatima potaknuta je velikim grafitima koje su još neidentificirani vandali prošlog tjedna ispisali na spomen-obilježju partizanskim postrojbama koje su u travnju 1945. oslobodile Sarajevo od nacističkih okupatora.

'Samo je Allah vječan', napisano je tada velikim crnim slovima iznad originalnog teksta ispisanog plavo-bijelo-crvenim slovima, kojima se izražava 'vječita zahvalnost' osloboditeljima i u sada već arhaičnom stilu veliča bratstvo i jedinstvo među partizanima i narodima bivše zajedničke države.

Organizacija koja je odgovorila na tu poruku pojašnjava da je reagirala na 'skrnavljenje spomenika borcima narodnooslobodilačke borbe svih narodnosti od besprizornih vandala'. 'JOSD će i ubuduće svim raspoloživim sredstvima reagirati na skrnavljenje uspomena na najprogresivniji pokret koji je ikada postojao na tlu BiH', priopćili su iz te organizacije.

Gradske komunalne službe još nisu reagirale na rat grafitima i plakatima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još