PRIPREME ZA RAT

Srbija skuplja rezerviste za Kosovo

19.09.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Srpski Helsinški odbor za ljudska prava dobio je pismo od muškarca koji je prije nekoliko dana od Ministarstva obrane Srbije dobio poziv za dobivanje ratnog rasporeda 5. listopada 2011. Navodno se radi o formiranju ili obnovi rezervističke postrojbe u Požarevcu u slučaju rata zbog Kosova

'Ta osoba je istraživanjem na internetu, a i preko svojih kontakata, došla do saznanja da se radi o formiranju ili obnovi neke vojne jedinice rezervista u Požarevcu u slučaju rata', rekla je za beogradski Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Prema njezinim riječima, muškarac, čiji identitet Biserko želi zaštititi, u pismu je naveo da ne želi i neće biti dio ratne rezerve, jer mu je u interesu ostvariti svoje ljudsko pravo da ne nosi oružje ni pod kakvim uvjetima, a kamoli da ga netko 'raspoređuje' za ratne potrebe.

U pismu, koje su i novinari Danasa dobili na uvid, taj je muškarac naveo da se boji novčane ili zatvorske kazne u slučaju neodazivanja pozivu. 'Država koja, za sve godine mog djetinjstva do sada, kada sam već odrastao čovjek koji ima 31 godinu i planira obitelj, nije mi pružila uvjete da sebi stvorim pristojan život ima smjelosti tražiti da budem dio rezervista u slučaju rata. I pritom mi prijeti financijskom ili kaznom zatvora u slučaju da to ne želim. Ne znam obuzima li me više strah ili ljutnja', stoji u pismu.

Također je navedeno da se ta osoba već obratila Uredu povjerenika za ljudska prava UN-a i beogradskom Centru za antiratnu akciju.

Ministarstvo obrane Srbije, od kojeg su novinari Danasa pokušali doznati formira li se ili obnavlja vojna jedinica u Požarevcu i koliko je poziva upućeno, kao i kakva prava ima osoba koja se ne želi odazvati pozivu, još nije odgovorilo na novinarska pitanja.