KAOS I NEORGANIZACIJA

Libijski ustanici neuspješni pred Bani Validom i Sirtom

19.09.2011 u 07:27

Bionic
Reading

Snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) u kaosu su se u nedjelju povukle iz područja oko Bani Valida i Sirta, dvaju posljednjih uporišta pristaša Moamera Gadafija, koje neuspješno pokušavaju zauzeti već danima

Otkako su prošli mjesec zauzeli Tripoli, ustanici su nekoliko puta pokušali prodrijeti u Bani Valid i Sirt, ali su se uvijek u neredu povlačili. Nedjeljni pokušaji kod Bani Valida bili su po borce NTC-a najgori dosad i počeli su među njima izazivati nesuglasice.

'Napadi su trebali početi topništvom, ali je umjesto toga pješaštvo krenulo prvo. Imamo totalni manjak organizacije. Pješaštvo se razbježalo na sve strane jer su ih Gadafijeve snage zasule raketama i granatama', rekao je Reutersu jedan od zapovjednika na terenu oko Bani Valida, 150 kilometara južno od Tripolija.

Među ustanicima se počela pojavljivati sumnja da u njihovim redovima ima izdajnika koji dojavljuju informacije Gadafijevim lojalistima. 'Zapovjednici iz jednog plemena nam govore jedno, iz drugih plemena drugo', rekao je jedan od boraca NTC-a. 'Prošla dva tjedna bila su grozna, ali je prošla noć bila posebno teška. Ako se ovako nastavi, idem kući', dodao je drugi.

Ustanici su u nedjelju napadali i Sirt, Gadafijev rodni grad, 500 kilometara istočno od Tripolija, ali također bez ikakva uspjeha. U borbama oko Sirta nedjelja je ipak bila nešto manje intenzivna nego prethodni dan.

U međuvremenu se niti političari NTC-a, niti nakon mukotrpnih pregovora, nisu uspjeli dogovoriti oko sastava libijske prijelazne vlade, pa je objavljivanje njezina sastava, najavljeno za nedjelju, odgođeno do daljnjeg.