ZA I PROTIV SALEHA

Novi sukobi u jemenskome glavnom gradu

18.09.2011 u 17:41

Bionic
Reading

U sjevernoj četvrti jemenskoga glavnoga grada Sane u nedjelju su izbili sukobi između pripadnika plemena koja se protive predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu i njemu odanih snaga

Granatiranje se čulo u blizini kuće utjecajnog plemenskoga vođe i borca protiv Saleha u okrugu Hasabi, a ondje su od svibnja tjednima trajali sukobi koji su tu siromašnu arapsku zemlju doveli na rub građanskoga rata.

Obitelj oporbenog čelnika Sadeka al-Ahmara priopćila je da im kuću granatira republikanska garda kojom zapovijeda Salehov sin.

Državni mediji i službe sigurnosti tvrde da su za sukobe krivi pripadnici plemena koji su stali na stranu prosvjednika što zahtijevaju Salehov odlazak. Vlasti kažu da su prosvjednici napali zgradu ministarstva unutrašnjih poslova u Hasabi. U tom napadu pobunjenika ozlijeđeno je više civila, objavila je državna televizija.

Napetost koja traje već tjednima dovela je već do dvaju oružanih okršaja u glavnome gradu. U četvrtak su posrednici iz susjedne Saudijske Arabije intervenirali i zaustavili ulične borbe, kažu diplomatski izvori.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija strahuju da bi neredi u Jemenu mogli ojačatiregionalno krilo Al-Kaide u toj zemlji i da bi mogli početi novi napadi u regiji i šire.