STOP POKRIVANJU

I Nizozemska zabranila burku

18.09.2011 u 14:55

Bionic
Reading

Nizozemska vlada desnog centra odlučila je zabraniti nošenje burke, potpuno pokrivalo za muslimanske žene, ali i kazniti one koji se odluče na kršenje nove odredbe. Francuska pak zabranjuje molitvu muslimanima na otvorenom, tj. na ulicama i trgovima

Prema nizozemskom tumačenju islama, poptuno pokrivalo za žene nije obavezno već odgovara 'određenim tradicijskim i regionalnim normama'. Vlada smatra da potpuno pokrivanje lica ruši princip jednakosti između muškarca i žene, ali i da onemogućava međusobno prepoznavanje na što se temelje društveni odnosi.

Nizozemska postaje tako treća zemlja EU, nakon Francuske (lani) i Belgije (u srpnju ove godine), koja zabranjuje burku. Mjera se odnosi na nošenje burke u sredstvima javnog prijevoza, u školama i bolnicama, u javnim zgradama i mjestima te na ulicama i trgovima osim što burku ne smije nositi ni žena koja traži ili obavlja posao izvan vlastitoga doma. Mjere se ne tiče onih muslimanki koji će sletjeti u Nizozemskoj na putu između dvije strane zemlje.

U Nizozemskoj već tri godine nitko ne smije hodati ulicom s pokrivenim licem pa su tako zabranjene i fantomke, kao i to da motoristi odmah moraju skinuti kacigu kada zaustave motor. Mjera uključuje i zabranjuju nošenja nikaba, pokrivalo koje samo ostavlja otvoren prostor za oči.

Prema nekim istraživanjima, u cijeloj Nizozemskoj tek 150 žena cijelo vrijeme nosi burku a zemlja ima 16 milijuna stanovnika od čega milijun muslimana. Još nije određena visina kazne, ali se govori da bi mogla biti 380 eura.

Geert Wilders, islamofobni i desničarski političar koji podržava nizozemsku vladu iz parlamenta, mjeru slavi kao osobnu pobjedu.
Vijest stiže zajedno s informacijom da je Francuska odlučila, nakon tri tjedna pregovora s islamskom zajednicom, zabraniti molitvu muslimanima izvan džamija. U Francuskoj ima oko dva milijuna muslimana, a nove su džamije potrebne u Parizu i Marseillesu, što je dogovoreno sagraditi.

Politiku građenja novih džamija kritizirala je desničarska Nacionalna fronta Marine Le Pen.