Svijet UVODE SE 24-SATNE POLICIJSKE PATROLE

Rafalna pucnjava kod barikada u selu Zupče na Kosovu

Sinoć, nešto prije 21 sat, na okupljene Srbe na barikadi u selu Zupče ispaljeno je nekoliko rafala iz automatskog oružja. Pucnji su dolazili iz pravca sela Košutovo, a kako javlja Blic, ozlijeđenih nema

Na svim putnim pravcima koji sa sjevera Kosova vode prema centralnoj Srbiji, lokalni Srbi su postavili barikade i ne dozvoljavaju pripadnicima Euleksa, KFOR-a i kosovskim policajcima i carinicima da se njima kreću. Pretpostavlja se da je uzrok pucnjave revolt kosovskih Albanaca koji su zbog postavljenih srpskih barikada također blokirani, rekao je za Blic međunarodni izvor.

Nakon sinoćnje pucnjave Srbi su, nedaleko od barikade koja je postavljena u selu Zupče, na magistralnoj cesti Kosovska Mitrovica - Ribariće, postavili još jednu barikadu.

Regionalni glasnogovornik kosovske policije Besim Hoti, potvrdio je također da se na područjima sela Zupče i Čabar čula pucnjava iz vatrenog oružja te je izjavio da je policija sinoć pojačala ophodnje u mješovitim sredinama u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. U naseljima Bošnjačka mahala, Brđani i Mikro-naselju, gdje žive i Srbi i Albanci policija je uvela 24-satne patrole. Ispred ulaza u sud u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice KFOR je postavio jedan oklopni transporter.

Srbi su tijekom čitavog jučerašnjeg dana kamenjem, šljunkom i betonom pojačavali barikade na cestama na sjeveru Kosova. Potpukovnik Ralph Adamec, najavio je pak da će KFOR ukloniti prepreke na putevima, javlja AP.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još