POLICIJSKA ZAŠTITA

Spriječen napad na autora Muhamedove karikature

17.09.2011 u 22:23

Bionic
Reading

Norveška policija je uhitila osobu koja je pripremala napad na danskog karikaturista Kurta Westergaarda, autora najslavnije karikature proroka Muhameda

Westergaard (76) je početkom tijekom tjedna rekao da je na traženje službi sigurnosti skratio boravak u Norveškoj gdje je trebao sudjelovati na prezentaciji knjige u Oslu. Dnevni list Dagbladet je izvijestio da je jedan tridesetogodišnji norveški državljanin u utorak uhićen jer je pripremao napad na karikaturista, koji je na meti islamista nakon objave sporne karikature.

Westergaard je trebao biti ubijen u Kući književnosti u Oslu, dodaje Dagbladet. Glasnogovornik norveške obavještajne službe PST-a nije mogao potvrditi uhićenje osumnjičenoga.

Westergaarda su već pokušali ubiti i primio je nekoliko prijetnji smrću nakon što je nacrtao Muhameda glave omotane turbanom u obliku bombe s upaljanim fitiljem što je 2005. objavio list Jyllands-Posten.

"Rečeno mi je da se odmah vratim kući, a službena verzija je bila da imam probleme sa srcem", rekao je na norveškom radiju NRK u utorak. Objasnio je da se radilo o odluci norveških i danskih obavještajnih službi.

Westergaarda neprestano prate čuvari, a u njegovoj ga je kući sjekirom 1. siječnja 2010. pokušao ubiti jedan mladi Somalac koji je osuđen na 10 godina zatvora.