BARIKADAŠI

Srbi šljunkom i kamenjem blokiraju Kosovo

17.09.2011 u 17:02

Bionic
Reading

Otkako su jučer na administrativne prijelaze Jarinje i Brnjak raspoređeni kosovski policajci i carinici, sve važnije ceste i prijelazi na sjeveru Kosova potpuno su blokirane brdima šljunka i zemlje koje kamioni i dalje dovoze

Na barikadi na prijelazu Brnjak danas se vijori i srpska zastava, a kako javljaju tamošnji mediji, prijelaz je postao heliodrom za helikoptere KFOR-a i EULEKS-a. Iako je kosovska vlada od jučer ponovno dozvolila uvoz robe iz Srbije na Kosovo preko dvaju prijelaza, kamionima s Kosova koji imaju dokumente s oznakama Republika Kosovo nije dozvoljen ulazak u Srbiju.

Predstavnici porezne uprave na administrativnim prijelazima Merdare, Končulj, Rudnica i Brnjački Most prema uputama iz Ministarstva financija Srbije ne propuštaju kamione s robom koja ima dokumentaciju s bilo kakvim obilježjima Republike Kosovo.

S druge strane, preko administrativnog prijelaza Merdare od jučer je na Kosovo ušlo 27 kamiona s robom iz Srbije, koji su uglavnom dovezli pšenicu, brašno i građevinski materijal.

'U toku je ilegalna, nelegitimna akcija EULEKS-a i KFOR-a koja za sprovođenje nije dobila adekvatan mandat međunarodne zajednice i organizacija koje su ih uputile', rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić, koji tvrdi da se akcija odvija i bez potpore velikog broja zemalja članica EU, dodao je da su, kako kaže, iza birokratske forme, pod kojom je sprovedena ova akcija, 'skriveni interesi nekoliko izuzetno moćnih zemalja' ali i dodao da je i unatoč svemu najvažnije sačuvati mir na Kosovu uz nastavak diplomatske borbe.

Kako javljaju agencije, Beograd je uputio inicijativu za rješavanje problema na prijelazima Jarinje i Brnjak te je sada, po riječima šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića, na potezu Brisel.

I dok Beogad čeka odgovor iz Bruxellesa, kosovski premijer Hašim Tači je, nakon jučerašnje izjave da je akcija na sjeveru Kosova u potpunosti uspjela, danas otputovao u New York. Premijer i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga u SAD-u će boraviti tijekom održavanja jesenskog zasjedanja Generalne skupštine UN-a, te se nadaju da će imati niz bilateralnih susreta s čelnicima država.