NA VEČERI S KOSOR

Tusk donio pristupni ugovor u Hrvatsku

16.09.2011 u 21:06

Bionic
Reading

Poljski premijer Donald Tusk stigao je u Zagreb te je s premijerkom Jadrankom Kosor večerao u Državnoj rezidenciji u Visokoj. Tusk će sutra Kosor uručiti Nacrt ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a za večerom je sigurno bilo riječi o mjestu i vremenu potpisivanja pristupnog ugovora. Prema briselskom kalendaru, zasad, je to moguće 5. prosinca kada se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica ili 9. prosinca na sastanku šefova država i vlada, a očekuje da će Tusk sutra objaviti datum

U izjavi za novinare uoči dolaska predsjednika poljske vlade i predsjedavajućeg EU-a Donalda Tuska u Zagreb Kosor je rekla kako se uručenjem nacrta Ugovora završava golemi posao koji je Hrvatska odradila u pregovorima.

Tusk je u petak stigao u posjet Zagrebu kako bi u subotu nazočio svečanosti predaje nacrta pristupnog Ugovora između RH i EU, 'dokumenta kojim se završava velik i važan put i kojim se označuje da Hrvatska od 1. srpnja 2013. postaje članica EU' kazala je hrvatska premijerka. Sutrašnji je dan po njezinim riječima, veliki i iznimno važan jer se završava golemi posao koji je bio osobito intenzivan u posljednje dvije godine u kojima je Hrvatska deblokirala pregovore i obavila najveći dio teškog i zahtjevnog posla u pregovorima.

Kosor 'predlaže' da Josipović s njom potpiše pristupni ugovor s EU

Najavila je kako se uskoro očekuje prijevod Ugovora na hrvatski jezik pa će slijedom toga hrvatska vlada donijeti odluku o pokretanju postupka za njegovo potpisivanje.

'Budući da tu odluku donosi vlada, predložit ću da Ugovor uz mene potpiše i predsjednik Republike Ivo Josipović' rekla je Kosor objašnjavajući kako je trenutak potpisivanja Ugovora trenutak za slavlje, u kojem Hrvatska mora pokazati zajedništvo odlučnost i snagu ali i 'jedinstvo i konsenzus oko tog važnog posla'.

'Kad će se ugovor potpisivati, više nije toliko važno. Bitno je da Ugovor od sutra imamo i da ćemo ga potpisati', dodala je hrvatska premijerka.

Kosor je pozvala novinare da budu nazočni svečanosti uručenja nacrta Ugovora u subotu prijepodne i najavila da će zajedno s Tuskom tijekom poslijepodneva posjetiti Zagrebački velesajam kako bi pokazali da osobito žele pojačati gospodarsku suradnju između Hrvatske i Poljske, zemlje partnera na ovogodišnjem jesenskom Zagrebačkom velesajmu.

MVPEI: Irska jamstva će biti zaseban akt

Irski prijedlog da se formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza uključe u hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji odnosi se na odvojeni pravni akt o kojem će se članice odvojeno izjašnjavati, rečeno je u petak iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

'Formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza neće biti sadržajno dodana hrvatskom ugovoru o pristupanju nego će biti predmet drugog pravnog akata koji će biti stavljen u proceduru u trenutku ratifikacije', rečeno je Hini iz ministarstva, te će se o njemu članice odvojeno izjašnjavati.

Irska ministrica za europska pitanja Lucinda Creighton kazala je u petak da je Irska zatražila od Europske unije da formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza doda hrvatskom Ugovoru u pristupanju koji bi trebao biti potpisan najvjerojatnije u prosincu, te potom i ratificiran u zemljama članicama EU-a.

'Mi predlažemo tehničku provedbu. Ne vidim nikakav problem u tom pogledu', kazala je za Reuters.

Irska je priopćila da je uvjerena da će zemlje članice EU-a prihvatiti njezinu nisku stopu poreza na dobit koju je EU 2009. obećala zaštititi, kao dio dogovora kojim je trebalo osigurati da Lisabonski ugovor prođe na referendumu u Irskoj.

Stopa korporativnog poreza u Irskoj od 12,5 posto ključni je čimbenik u privlačenju prekomorskih investicija.

Nakon što je obećanje dano, neke zemlje članice, posebno Francuska, napale su nisku stopu poreza za koju vjeruju da šteti slobodnom tržišnom natjecanju.