KOSOVSKA MITROVICA VRIJE

Kosovari zauzeli granicu sa Srbijom

16.09.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Iako su vraćeni s prijelaza Jarinje i Brnjak, srpski Radikali ušli na teritorij Kosova 'alternativnim putevima'. Nešto prije 14 sati Srbi su sa 10 kamiona šljunka blokirali prijelaz Jarinje s kosovske strane. Dodatno su pojačali i barikade kod prijelaza Brnjak te je na cesti gomila zemlje visoka pet metara.

Oko 13 sati na graničnom prijelazu Jarinje buknuo manji požar kojem se ne zna uzrok. Požar je izbio između bodljikave žice i barikade i pripadnika KFOR-a koji ne reagiraju i ne gase nisko raslinje koje je zahvatio plamen.

Pristalice Srpske radikalne stranke stigli su do granice, ali ih KFOR ne pušta na Kosovo. Radikali su, javljaju srpski mediji, skinuli natpise koje su sinoć postavili vojnici - 'Stop ili ćemo pucati!'.

Kosovski carinici i policajci, zajedno s pripadnicima pravosudne misije UN-a (Eulex), raspoređeni su u petak ujutro na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, izjavio je kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi, javlja Hina.

Rexhepi je kazao da je operacija izvedena nešto prije osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno s pripadnicima Eulexa, na granične prijelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. Eulex će, naveo je Rexhepi, obavljati operativni dio poslova na prijelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu. Po njegovim riječima, raspoređivanje je proteklo bez problema.

Srbi iz općine Leposavić okupili su se u velikom broju između sedam i osam sati ujutro na graničnom prijelazu Jarinje, zastavši ispred bodljikave žice koju su pripadnici KFOR-a u četvrtak navečer postavili zatvorivši taj granični prijelaz. Više stotina Srba stiglo je svojim i organiziranim prijevozom.

S obje strane obaju graničnih prijelaza dio lokalnih Srba proveo je noć na barikadama, izražavajući miran prosvjed protiv najavljene uspostave kosovske carine i policije na prijelazima na granici sa Srbijom.

Prištinski mediji javljaju da su se Srbi sa sjevera Mitrovice u jutarnjim satima počeli okupljati u blizini mosta na rijeci Ibar koja dijeli Mitrovicu na južni, albanski i sjeverni, srpski dio grada. Kako se navodi, nekoliko stotina Srba počelo je prosvjedovati protiv uspostave kosovske vlasti na sjeveru Kosova.

Predsjednik usporedne općine na sjeveru Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da Srbi prosvjeduju i poručuju Albancima i međunarodnoj zajednici da se ne žele integrirati u, kako je rekao, takozvane institucije Kosova.

U međuvremenu albanski mediji u Prištini javljaju da helikopteri nadlijeću Mitrovicu te dodaju da je situacija napeta, ali bez većih incidenata.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Kosovo i najavio da će snage KFOR-a intervenirati ako bude potrebno u očuvanju reda i mira na Kosovu.

Na granicu s Kosovom stiglo je tridesetak zastupnika Srpske radikalne stranke prema uzavreloj Kosovskoj Mitrovici.

Prema Kosovskoj Mitrovici krenuli su jutros i pripadnici desničarskog pokreta Obraz i njihov vođa Mladen Obradović, ali se nisu ukrcali u autobus u kojem su bili radikali, već su se pridružili koloni vozila koja je krenula prema Kosovu.