NAKON 10 GODINA

Ljevica preuzela vlast u Danskoj

16.09.2011 u 11:35

Bionic
Reading

Danska koalicija lijevog centra u četvrtak je pobijedila na parlamentarnim izborima nakon desetogodišnje vladavine stranaka desnog centra, a premijer Lars Lokke Rasmussen priznao je poraz i najavio je da će danskoj kraljici podnijeti ostavku svoje vlade, prenose u petak agencije

Čelnica socijaldemokrata Helle Thorning-Schmidt (44) postat će prva premijerka u danskoj povijesti. 'Uspjeli smo. Danas je dan promjene', rekla je Thorning-Schmidt svojim oduševljenim pristašama nakon što su objavljeni izborni rezultati.

Nova premijerka usredotočit će se na povećanje državne potrošnje, povećanje poreza imućnijim građanima te na neobičan plan prema kojemu će svaki zaposlenik dnevno raditi 12 minuta dulje. Prema mišljenju koalicije, tjedno produljenje radnog vremena za jedan sat pridonijet će poticaju ekonomskog rasta.

Desnica, koju čine liberali premijera Rasmussena (47), konzervativci, kršćanski demokrati, Liberalni savez i populistička Stranka danskog naroda (DF) i na vlasti je već deset godina, vodila je zemlju za vrijeme najvećeg gospodarskog pada nakon Drugoga svjetskog rata.

Politički analitičar Jorgen Elklit smatra da će za osnivanje nove vlade trebati više tjedana. Također ocjenjuje da bi koalicija u parlamentu koji ima 179 mjesta mogla imati većinu od najmanje pet mandata, a konačan broj ovisi o rezultatima koji će stići s Grenlanda.

Analitičari su ranije ocijenili da su Danci umorni od manjinske liberalno-konzervativne koalicije koja se održala na vlasti zahvaljujući neformalnom sporazumu sa strankom krajnje desnice DF-om. Ta stranka koju vodi Pia Kjaersgaard poduprla je vladu desnog centra u zamjenu za imigrantske mjere ocijenjene jednima od najstrožih u Europi.

U središtu predizborne kampanje bilo je gospodarstvo pod prijetnjom svjetske financijske krize i recesije kojoj je ove godine Danska za dlaku izbjegla s rastom od jedan posto u drugom tromjesečju.

Analitičari drže da pobjeda oporbe neće donijeti bitno drukčiju gospodarsku politiku, jer i vlada i oporba za 2012. barataju deficitom od 80 do 90 milijardi kruna. Na političkoj razini socijaldemokrati i njihovi saveznici obećali su mijenjati imigracijsku politiku koja se temelji na sustavu bodova za dobivanje državljanstva ili boravišne dozvole. Kane mijenjati i vrlo prijepornu kontrolu granica koja je ove godine ponovno uvedena na poticaj DF-a.