PROLAZNIK ISPROVOCIRAO DODIKA

Stranke u BiH i dalje bez dogovora o vlasti

15.09.2011 u 20:15

Bionic
Reading

Čelnici šest najvećih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini ponovno su u četvrtak u Sarajevu pregovarali o uspostavi vladajuće koalicije u toj zemlji, no bez konkretnih rezultata, a novinarima su naznačili tek kako su približili stajališta o četiri pitanja koja bi trebalo rješiti na državnoj razini kako bi se nastavilo približavanje te zemlje Europskoj uniji i NATO-u. U međuvremenu, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko imenovao je poljskog diplomata Dariusza Bachuru za voditelja područnog odjela svoga ureda (OHR) u Banjoj Luci, a Britanca Chrisa Benneta, koji je do sada obnašao tu dužnost, zadržao je na mjestu svoga zamjenika s posebnim ovlastima za Mostar

'Nismo značajnije približili stajališta (o uspostavi Vijeća ministara BiH) koja bi dovela do rješenja', izjavio je novinarima nakon trosatnih razgovora predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija koji je bio i domaćin susreta.

Sastanku održanom u središnjici SDP-a nazočili su čelnici HDZ BiH i HDZ 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić

Lagumdžija je pojasnilo kako su svi stranački čelnici tijekom razgovora vođenih u četvrtak ostali na poznatim pozicijama.

Oni još od izbora provedenih u listopadu 2010. godine bezuspješno pregovaraju o mogućoj uspostavu novog vijeća ministara BiH.

Ključni razlog međustranačkih prijepora jest to što najprije nije bilo moguće postići dogovor o tome koja će stranka dati kandidata za novog predsjednika Vijeća ministara a potom i ambicije SDP-a odnosno dviju srpskih stranaka da imenuju ministra vanjskih poslova.

Za razliku od pregovora o uspostavi izvršne vlasti, nešto su uspješniji bili oni o zakonima o popisu stanovništva, sustavu državne pomoći te statusu imovine bivše SRBiH koja bi trebala biti prepisana na sadašnju državu BiH.

Dogovorena je i uspostava parlamentarnog povjerenstva koje bi trebalo pripremiti izmjene ustava odnosno izbornog zakona s ciljem eliminiranja diskriminacije pripadnika manjinskih etničkih skupina.

Milorad Dodik kazao je kako je zadovoljan time što je bar u tome postignut dogovor, no istodobno je potvrdio kako njegov SNSD kao ni SDS ne odustaju od ranijih zahtjeva za raspodjelom ministarskih mjesta, što uključuje četiri od sedam ministarskih mjesta za kandidate iz RS.

Predjednik HDZ BiH Čović ocijenio je kako je šest stranaka nakon sarajevskog sastanka 'za deset posto' bliže konačnom dogovoru u odnosu na susret koji je prošlog tjedna održan u Mostaru.

Novi krug međustranačkih pregovora, kako je najavljeno, trebao bi uslijediti 26. rujna.

Prolaznik isprovocirao Dodika, RS nazvao genocidnom

Sastanak šest političkih čelnika u BiH koji je održan u Sarajevu obilježio je incident kada je jedan od prolaznika nakon okončanja sastanka uspio proći pored policijskog osiguranja te čelniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku rekao kako je "'redsjednik takozvane Republike Srpske - genocidne tvorevine', objavila je Radio televizija Republike Srpske (RTRS).

Izgred se dogodio ispred središnjice SDP-a BiH gdje se nalazi i zgrada vlade Federacije BiH kada je Dodik zastao dajući izjavu za okupljene novinare. Tada je izvjesni Ramo Mehmedović, što su zabilježile i TV kamere, prišao Dodiku s leđa te mu rekao da je RS takozvana i da je on predsjednik genocidne tvorevine. Nakon toga vrlo brzo su ga udaljili pripadnici osiguranja iz federalne policije.

Dodik je komentirajući izgred rekao da se ovakav incident i verbalni napad na jednoga dužnosnika nikada ne bi mogao dogoditi u Banjoj Luci izražavajući negodovanje zbog toga. 'Mislite li da je ovo u redu, da ja dođem u Sarajevo i da me netko maltretira? Da zove Republiku Srpska 'takozvanom'? Nije takozvana. Ona je Republika, mi je volimo i živimo za nju', rekao je Dodik.

Britanac zadužen za Mostar, Poljak za Banju Luku

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko imenovao je poljskog diplomata Dariusza Bachuru za voditelja područnog odjela svoga ureda (OHR) u Banjoj Luci, a Britanca Chrisa Benneta, koji je do sada obnašao tu dužnost, zadržao je na mjestu svoga zamjenika s posebnim ovlastima za Mostar.

Kako je u četvrtak priopćeno iz Inzkova ureda u Sarajevu, ta su imenovanja dokaz nakane OHR-a da nastavi poduzimati sve mjere kojima će se osigurati puna provedba Daytonskog sporazuma.

Chris Bennet vodio je banjalučki odjel OHR-a od 2009. godine a ranije je obnašao dužnost direktora komunikacija OHR-a.

Poljski diplomat Bachura obnašao je, među ostalim, dužnost poljskog veleposlanika u Makedoniji a bio je na službi i u veleposlanstvima svoje zemlje u Zagrebu, Budimpešti i Ljubljani.