UOČI 'DANA D'

Tadić optužio Kosovo da najavljuje nasilje

15.09.2011 u 18:52

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić optužio je u četvrtak Kosovo da najavljuje nasilje, uoči najavljene akcije kosovskih vlasti da će postaviti policiju i carinike na granične prijelaze prema Srbiji, ali je istodobno pozvao Srbe i Albance na suzdržanost te međunarodnu zajednicu da pomogne.Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Prištinu i najavio da će međunarodna zaštitna postrojba KFOR na Kosovu reagirati ako na sjeveru Kosova budu ugroženi sigurnost i mir te pozvao i albansku i srbijansku stranu na dijalog i smanjivanje napetosti. U međuvremenu, ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Konuzin u četvrtak je, pošto je uz povišen ton sudionicima sigurnosnog foruma u Beogradu uputio niz kritika vezanih uz Kosovo, demonstrativno napustio skup

'Srbija poziva međunarodnu zajednicu da podupre dijalog, mirno i pravedno rješenje, koje se postiže dogovorom, te da spriječi jednostrane čine nasilja koje najavljuje Priština. Ne postoji nijedan problem koji se ne može riješiti dogovorom', poručio je Tadić u priopćenju.

'Pozivam i Srbe i Albance na suzdržanost i potporu dijalogu kao jedinu načinu na koji se ovaj povijesni problem može riješiti mirnim putem. Ovaj problem traje dugo godina, nije nastao jučer i neće završiti sutra. Moramo biti mudri i strpljivi jer njegovo rješavanje neće biti lako', rekao je Tadić.

Optuživši Kosovo za 'jednostrane' akcije, Tadić je ustvrdio kako one ne mogu pridonijeti miru i stabilnosti.

Istodobno je pozvao kosovske Srbe da ne reagiraju na provokacije jer je, kako je rekao, njihov miran život i budućnost njihovih obitelji najviši interes Srbije.

Također je poručio kako srbijanska državna tijela čine sve 'kako bi se izbjegli izgredi, zaštitili naši građani i postiglo mirno rješenje'.

Kosovo i Srbija postigli su 2. rujna u Bruxellesu, u nastavku dijaloga započeta u ožujku, dogovor o carini i carinskim žigovima, pošto su sporovi zbog toga potkraj srpnja bili uzrok nasilja na sjeveru Kosova u blizini graničnih prijelaza prema Srbiji.

Nedugo nakon toga kosovska je vlada najavila plan za 16. rujna, za kada je najavljeno da će kosovska policija i carinici preuzeti prijelaze na sjeveru Kosova. To je u četvrtak potvrdio i predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci. Srbija se međutim protivi tim namjerama.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Prištinu i najavio da će međunarodna zaštitna postrojba KFOR na Kosovu reagirati ako na sjeveru Kosova budu ugroženi sigurnost i mir te pozvao i albansku i srbijansku stranu na dijalog i smanjivanje napetosti.

'KFOR ima mandat da osigura mir na cijelome Kosovu', izjavio je Rasmussen nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem u Prištini.

Rasmussen je pozdravio dijalog Srbije i Kosova te pozvao političare na objema stranama da izbjegavaju jednostrane korake.

'Reći ću vrlo jasno, nema povratka na staro. NATO-u je bilo potrebno 12 godina za uspostavu stabilnosti i sigurnosti i nećemo dopustiti da se poništi taj uspjeh', poručio je glavni tajnik NATO-a.

Rasmussen je posjetio Prištinu nekoliko sati prije nego što će, kako je najavljeno, KFOR obustaviti kontrolu nad dvama graničnim prijelazima između Kosova i Srbije.

U petak ujutro ta bi dva prijelaza trebali početi nadzirati mješoviti timovi europske pravosudne misije EULEX-a te kosovske policije i carinika.

Srbija i Srbi na sjeveru Kosova žestoko se protive tome planu.

Rasmussen nije govorio o pojedinostima onoga što bi se trebalo dogoditi u petak, ali je poručio da je NATO spreman na odgovarajuću reakciju u slučaju incidenata.

'Snage KFOR-a imaju zadaću djelovati u samoobrani, a moraju djelovati i ako je to potrebno kako bi očuvale sigurnost', rekao je Rasmussen.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci ponovio je istom prigodom da će u petak Kosovo razmjestiti policiju i carinike na prijelaze prema Srbiji.

Ruski veleposlanik u Srbiji napustio skup

Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Konuzin u četvrtak je, pošto je uz povišen ton sudionicima sigurnosnog foruma u Beogradu uputio niz kritika vezanih uz Kosovo, demonstrativno napustio skup.

Govoreći na 'Beogradskom sigurnosnom forumu', Konuzin je, nezadovoljan tijekom rasprave, kritizirao to što se ne govori o aktualnom problemu na sjeveru Kosova te upitao: 'Zar u ovoj dvorani nema Srba?'

Konuzin je izjavio kako nitko od sudionika ne spominje to što, po njegovim riječima, NATO i KFOR trenutačno krše Rezoluciju 1244 UN o Kosovu jer na granicu sa Srbijom na sjeveru Kosova kane dovesti kosovske carinike.

Ustvrdivši kako među sudionicima na forumu nema nikoga tko se zauzima za srbijanske interese, ruski veleposlanik poručio je kako će na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu te interese braniti Rusija i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Nakon govora koji je trajao oko 15 minuta ruski veleposlanik ljutito je napustio forum na kojem sudjeluje više od 300 dužnosnika iz Srbije i europskih država, predstavnika Europske unije i NATO-a, znanstvenih instituta, građanskog društva, parlamentaraca i novinara.

Prije toga, srbijanski predsjednik Boris Tadić je, otvarajući forum, upozorio na probleme odcjepljenja te u tome kontekstu naveo Kosovo.

Događaji na Kosovu su poremetili temelje međunarodnih odnosa, kazao je te ustvrdio kako će Srbija nastaviti djelovati u općem interesu kako bi balkanska regija u budućnosti mogla biti u boljem položaju nego je bila u prošlosti, za što je, po njegovim riječima, potrebna i međunarodna potpora.