NEVAŽEĆE ODLUKE BEOGRADA

Sandžak uspostavlja autonomiju u Srbiji!

15.09.2011 u 13:58

Bionic
Reading

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić najavio je kako će područje Sandžaka uskoro uspostaviti stvarnu autonomiju no istodobno je upozorio kao bi to moglo dovesti do novih napetosti pa i otvorenih sukoba između Beograda i Novog Pazara

U intervjuu, kojega je u četvrtak objavio sarajevski Dnevni avaz, muftija Zukorlić je ocijenio kako je prošlotjedna uspostava tijela pod nazivom Narodno vijeće Sandžaka ujedno i zaokret u dosadašnjoj politici sandžačkih Bošnjaka prema Beogradu koji se, kako tvrdi, prema njima ponaša neprijateljski.

'Sandžak je iscrpio sve mogućnosti u pokušajima da apelima prema Beogradu ishodi promjenu stanja. Ovo je doista povijesni čin', kazao je Zukorlić najavljujući kako će novoutemeljno Nacionalno vijeće Sandžaka od sada također 'štititi interese' te pokrajine u inozemstvu a posebice u Bruxellesu, Washingtonu, Istanbulu i Sarajevu.

Kazao je kako sada slijedi uspostava novih tijela pokrajinskih vlasti poput Izvršnog vijeća Sandžaka s posebnim odjelima. 'Oni će funkcionirati tako da se neće puno osvrtati na to što Beograd čini i kakve poruke šalje', izjavio je Zukorlić.

Kako je dodao, u sadašnjoj se fazi neće ići na formalno proglašenje autonomije Sandžaka kako se Beogradu ne bi dao povod za izazivanje novih sukoba, no poduzet će se sve potrebne mjere kako bi ona u stvarnosti funkcionirala.

Najavio je kako će u predstojećem razdoblju jačati građanski neposluh sandžačkih Bošnjaka prema središnjim vlastima Srbije.

'To znači da odluke Beograda neće važiti za građane Sandžaka', kazao je Zukorlić dodajući kako će stvarnu vlast u toj pokrajini ubuduće imati Narodno vijeće.

Bošnjaci Sandžaka, čiji je vjerski i politički čelnik upravo muftija Zukorlić, inzistiraju na uspostavi autonomije na području Sandžaka koja bi ograničila utjecaj vlade Srbije na tom području. Tako, među ostalim, inzistiraju na posebnim školskim programima ali i na pravu za čvršćim povezivanjem s Bosnom i Hercegovinom, koju smatraju svojom matičnom državom. Zbog sukoba oko statusa Sandžaka i zahtjeva za autonomijom u Srbiji praktično funkcioniraju dvije islamske zajednice, a službeni Beograd preferira onu kojoj je na čelu muftija Adem Zilkić i čije je sjedište u Beogradu.

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, predvođena reisom Mustafom Cerićem, do sada je iskazivala jasnu i otvorenu potporu muftiji Zukorliću i njegovim nastojanjima da se izbori za što veću autonomiju Sandžaka.