NOVI HODORKOVSKI ILI PIJUN KREMLJA?

Prohorov izbačen iz stranke nakon samo četiri mjeseca

15.09.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Najbogatiji Rus današnjice, Mihail Prohorov, izbačen je jučer iz stranke Desna stvar, u koju je na velika vrata ušao prije samo četiri mjeseca s namjerom da se natječe za vlast u Rusiji. Smijenjen je na kongresu stranke, a političari koje je namjeravao isključiti iz nje vraćeni su na funkcije

Za raskol unutar Desne stvari, stranke koja ga je postavila za predsjednika, Prohorov optužuje Kremlj. Tvrdi da je predsjednička administracija Dmitrija Medvedeva, na čelu s njegovim spin doktorom Vladislavom Surkovom, izvršila pritisak na vodstvo Desne stvari, koje Prohorov sada optužuje za izdaju. Skandal se događa nepuna tri mjeseca prije izbora za ruski parlament Dumu i već djeluje predvidljivo.

Glavnom točkom raskola u stranci koju su neki vidjeli kao novu političku silu u Rusiji navodno je bio pokušaj Prohorova da na listu za Dumu progura biznismena iz Jekaterinburga Jevgenija Rojzmana. Neki stranački čelnici prosvjedovali su uz tvrdnje da je Rojzman gospodarstvenik i političar koji duboke korijene svoje karijere ima u organiziranom kriminalu. List Vedomosti piše da se njegovom imenovanju doista oštro usprotivila i Medvedevljeva administracija, no pitanje je zašto bi se to trebalo ticati jedne samostalne stranke. Prohorov je navodno odbio pognuti glavu: 'Ili će Rojzman biti na listi stranke ili odlaze obojica!'

Jevgenij Rojzman doista je svojedobno bio osuđen zbog krađe i drugih kriminalnih djela. Bilo je to 1981, kada je imao 19 godina. Desetljeće kasnije etablirao se kao biznismen koji je i osobno priznavao povezanost s jednom uralskom kriminalnom skupinom. Pažnju javnosti privlačile su i radikalne mjere njegova fonda Grad bez narkotika, koje su uključivale pogrome nad lokalnim dilerima. Od 2003. do 2008. već je bio je zastupnik u Dumi.

Mihail Prohorov, čije se osobno bogatstvo procjenjuje na skoro 20 milijardi dolara, najavio je osnivanje vlastite stranke, a možda i kandidaturu za predsjednika u ožujku. Tvrdi da se još najmanje 15 godina namjerava baviti politikom. No premda njegova politička aktivacija na prvi pogled podsjeća na pokušaj Mihaila Hodorkovskog prije desetak godina, Prohorov tek treba dokazati da je ozbiljan pretendent na vlast, a ne oligarh koji je inscenirao političku borbu za potrebe aktualnog režima, kako bi na kraju opet pobijedila Ujedinjena Rusija Vladimira Putina.

Sada ispada da je u sukobu sa spomenutim kremaljskim polit-inženjerom Surkovom, a još na početku njegove političke aktivacije mogle su se čuti kritike da je upravo on Surkovljev projekt koji je u predizborno vrijeme trebao koristiti liberalnu retoriku te tako stvoriti privid realne liberalne oporbe, odvući dio birača i naposljetku ojačati već klasične sumnje ruskih birača u stranke koje zagovaraju liberalizaciju zemlje po zapadnim uzorima.