TRANSPARENCY INTERNATIONAL HRVATSKA

Trećina Hrvata ne zna da su završili pregovori s EU-om

15.09.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Transparency International Hrvatska predstavio je rezultate istraživanja informiranosti građana o Zakonu o pravu na pristup informacijama i procesu pristupanja Europskoj uniji. Rezultati su poražavajući: čak trećina hrvatskih građana ne zna da su završili pregovori Hrvatske i Europske unije. 'Ova činjenica pokazuje da su tijela javne vlasti mogla uložiti daleko više u pružanju bar elementarnih podataka o procesu pregovora', naglasio je Zorislav Antun Petrović, bivši predsjednik i član odbora Transparency Internationala Hrvatska

Čak trećina hrvatskih građana ne zna da su završili pregovori Hrvatske i Europske unije, a 42,9 posto njih je nezadovoljno informacijama koje su objavljene o rezultatima pregovora. To pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je za Transparency International Hrvatska (TIH) provela Promocija Plus 1. i 2. rujna na uzorku od 1300 građana u preko stotinu naselja. Ispitana je informiranost građana o Zakonu o pravu na pristup informacijama i procesu pristupanja EU, trenutno nedvojbeno najznačajnijem političkom procesu u Hrvatskoj.

'Porazno je da svega 67,3 posto građana zna da su završili najznačajniji pregovori u novijoj hrvatskoj povijesti. Ta činjenica pokazuje da su tijela javne vlasti mogla uložiti daleko više u pružanju bar elementarnih podataka o procesu pregovora', naglasio je Zorislav Antun Petrović, bivši predsjednik i član odbora Transparency Internationala Hrvatska.

Također je porazno da je svega 29,7 posto građana zadovoljno informiranošću o tom procesu. A najporaznije je probno pitanje o specifičnoj točki pregovora: moratoriju na prodaju poljoprivrednog zemljišta.

'Premda je ova točka često bila apostrofirana kao jedna od ključnih u pregovorima, preko tri četvrtine građana uopće ne zna da je postignut moratorij, a svega 0,8 zna što je točno dogovoreno (sedmogodišnji moratorij s mogućnošću produljenja za još dvije godine)', dodao je Petrović.

'Sve ovo pokazuje da tijela javne vlasti u Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno otvorena i ne pružaju dovoljno informacija građanima, premda je Zakon o pravu na pristup informacijama usvojen još 2003.'

'Za ovaj zakon, koji je jedan od ključnih u suzbijanju korupcije, zna tek 44 posto građana, s time da samo njih 20 posto zna da informacije može tražiti od svih tijela javne vlasti. A sve dužnosnike bi posebno trebala zabrinuti činjenica da preko tri četvrtine građana, njih čak 76,8 posto, smatra da tijela javne vlasti ne pružaju dovoljno informacija iz svog djelokruga rada', nastavio je Petrović.

Da bi se ti postoci promijenili, TIH će od 15. rujna do 15. listopada po peti put provesti akciju 'Imamo pravo znati!' u sklopu koje će se promovirati Zakon o pravu na pristup informacijama. Akcija ima tri temeljna cilja: upoznavanje građana s temeljnim značajkama Zakona o pravu na pristup informacijama, poticanje tijela javne vlasti da ulože veće napore u informiranje građana te promoviranje financiranja predstojeće predizborne kampanje.

'U sklopu te akcije je predviđeno promoviranje Zakona o pravu na pristup informacijama u najmanje 15 gradova. Inicijalna sredstva za realizaciju projekta osigurana su kroz postojeće projekte udruga, a koliko će ukupno biti obuhvaćeno akcijom, ovisi o tome koliko će se sredstava uspjeti skupiti u akciji. Sve aktivnosti akcije, kao i donacije, bit će objavljene na internetskoj stranici TIH-a', zaključio je Petrović.