NEOVLAŠTENO TRGOVANJE

Zaposlenik ukrao švicarskoj banci dvije milijarde dolara

15.09.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Švicarska banka UBS potvrdila je da je neovlašteno trgovanje 31-godišnjeg zaposlenika rezultiralo gubitkom od oko dvije milijarde dolara. Osumnjičenog zaposlenika uhitila je londonska policija u četvrtak ujutro te on do daljnjeg ostaje u pritvoru, javlja BBC

Iz banke su rekli da još uvijek istražuju slučaj, tako da se iznos gubitka može promijeniti. UBS još nije potvrdila u kojem je odjelu banke 'operirao' osumnjičeni zaposlenik, no špekulira se da su gubici otkriveni u deviznom trgovanju.

Nakon što je UBS obznanio da istražuje malverzacije u poslovanju, dionice banke pale su za osam posto, što bi moglo dovesti do gubitka u trećem tromjesečju u 2011.

U poruci za oko 65.000 djelatnika, uprava USB-a ističe da je istraga u tijeku, a prve procjene štete vežu se uz iznos od dvije milijarde dolara.

'Moguće je da će to odvesti UBS u gubitak u trećem tromjesečju 2011. Računi klijenata nisu oštećeni. Iako su vijesti uznemirujuće, novonastala situacija neće uzdrmati temeljnu snagu naše tvrtke. Apeliramo na vas da ostanete fokusirani na svoje klijente, koji računaju na vaše vodstvo u ovim nesigurnim vremenima', priopćila je ta investicijska banka.

Claude Zehnder, analitičar Kantonalne banke Zuricha (ZKB), kaže da će ovaj slučaj poljuljati povjerenje u UBS. 'Očito imaju problema s upravljanjem rizicima. Ovime gube povjerenje koje su s naporom uspjeli povratiti', rekao je Zehnder.

UBS je još 2008. spasila švicarska vlada zbog ogromnih gubitaka. Prošlog mjeseca banka je najavila 3.500 otkaza.

UBS je bio upleten u ozbiljan prijepor sa SAD-om oko utaje poreza te prisiljen objelodaniti imena 300 klijenata i platiti odštetu u iznosu od 780 milijuna dolara. U drugom slučaju, pristao je predati podatke o čak 4.450 američkih klijenata.

Početkom mjeseca, Švicarska centralna banka šokirala je tržišta ograničavajući vrijednost švicarskog franka na 1.20 u odnosu na euro.

Vijest o malverzacijama u UBS-u stiže nakon sličnih slučajeva u nekim drugim europskim bankama, poput francuske Societe Generale gdje je bivši zaposlenik Jerome Kerviel 2008. uhićen zbog neovlaštene trgovine kojom je banku oštetio za 4,9 milijardi eura.

U slučaju iz 1995. Britanac Nick Leeson prouzročio je kolaps banke Barings zbog nanesene štete od 800 milijuna funti.