PO SVAKU CIJENU

Merkel i Sarkozy: Grčka ostaje u eurozoni!

15.09.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Čelnici Francuske, Njemačke i Grčke analizirali su u srijedu navečer na telefonskoj konferenciji stanje u Grčkoj, te izrazili uvjerenost da će ta zemlja ostati u eurozoni

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel izjavili su da su uvjereni da Grčka ostaje u eurozoni, nakon što im je grčki premijer Georges Papandreu tijekom te telefonske konferencije ponovio apsolutnu odlučnost Atene da ispoštuje svoje obveze, izvijestilo je francusko predsjedništvo.

Sarkozy i Merkel su naglasili da je neophodno u potpunosti primijeniti odluke koje su 21. srpnja prihvatili šefovi država i vlada eurozone radi osiguranja stabilnosti eurozone, navelo je francusko predsjedništvo.

Naglasili su grčkom premijeru važnost koju zemlje eurozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) pridaju strogom poštivanju programa obnove grčkog gospodarstva koje uvjetuje isplate budućih tranši programa pomoći.

Grčka je potvrdila da je odlučna u ispunjavanju svih svojih obveza, dogovorenih u zamjenu za zajmove Europske unije i MMF-a.

Prije te telefonske konferencije povjerenik EU-a za gospodarsku politiku Olli Rehn je upozorio da bi Grčka insolventnost ili istupanje iz eurozone imali bi dramatične posljedice i po samu Grčku i po Europu i ostatak svijeta.

'Društvena, ekonomska i politička cijena insolventnosti ili istupanja Grčke iz eurozone bila bi dramatična, ne samo za samu Grčku već i za članice eurozone i za partnere u svijetu', kazao je Olli Rehn zastupnicima u Europskom parlamentu.

Njegovo se upozorenje nadovezalo na pojačana očekivanja u Europi da je Grčka na putu da objavi insolventnost, što bi je prisililo da odgodi povrat nekih dugova.

Francuski predsjednik Sarkozy i premijer Francois Fillon u srijedu su ponovili da je Francuska odlučna 'sve učiniti za spas Grčke', priopćila je glasnogovornica vlade Valerie Pecresse.