ZDRAVKO TOMAC U LIVNU

'Ako ne bude sloge, Hrvati će za 30 do 50 godina nestati iz BIH'

14.09.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Upozoravajući da su Hrvati u BIH neravnopravni u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, Zdravko Tomac je na javnoj tribini u Livnu upozorio da će Hrvati u BiH nestati za 30 do 50 godina. Od te ih sudbine, kako kaže, može spasiti samo hrvatska sloga i zajedništvo te je stoga pozvao Hrvate da ne služe 'crvenom Lagumdžiji'. Tomac se obrušio i na Ameriku tvrdeći da su Amerikanci dali previše ovlasti Turskoj na Balkanu, javljaju Vesti

'Za BiH je opasan bošnjački unitarizam, kao i predstavnici Hrvata koji služe tom unitarizmu. Zato pozivam Hrvate i vlasti u Federaciji BiH da ne služe 'crvenom Lagumdžiji', a dva HDZ-a da se drže dogovora te da se ne bore za fotelje', rekao je Tomac.

Na tribini pod nazivom 'Hrvatsko pitanje u BiH - Kako ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda', koju je organizirala Mladež HDZ-a 1990 općine Livno, Tomac je upozorio da su Hrvati u BiH neravnopravni u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. Istaknuo je da već dulje vrijeme nemaju mogućnost birati svoje predstavnike, navodeći primjer izbora člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je, kako je rekao, dobio samo dva posto glasova Hrvata.

Hrvatski narodni sabor Tomac nazvao je 'formalnim zajedništvom Hrvata u BiH u kojem nema poštivanja dogovorenih obveza'. Kao primjer naveo je Livanjski kanton u kojemu vlast nije formirana ni jedanaest mjeseci nakon izbora jer je sporno mjesto premijera, koje prema sporazumu dva HDZ-a pripada HDZ-u 1990.

Tomac je, u svom osvrtu na geopolitičku situaciju u BiH upozorio da su Amerikanci dali previše ovlasti Turskoj na Balkanu, a posebno u BiH. Tvrdi da oni daju potporu rješenjima koja su protuustavna i koja su dovela do krize vlasti u BiH.