ODOBRIO BRUXELLES

Engleska verzija ugovora o pristupanju EU na 500 stranica

14.09.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Na zasjedanju Vijeća stalnih predstavnika (COREPER II) postignut je dogovor o engleskoj verziji Pristupnog ugovora s Hrvatskom, objavilo je poljsko predsjedništvo Europske unije

'Tekst imao oko tristotinjak stranica i znatno je smanjen, a kako se doznaje iz krugova bliskim europskim institucijama, tehničke prilagodbe ostavljene su za drugi termin, jer one nisu bitne za sam Ugovor o pristupanju. Sa spomenutim prilagodbama, Ugovor će se 'udebljati' na 500 stranica piše Deutsche Welle

Izvjestitelj u Europskom parlamentu za Hrvatsku Hannes Swoboda najavio je raspravu o tekstu pristupnog ugovora za 14. studenog u Odboru za vanjsku politiku, a na plenarnoj sjednici 1. prosinca. Nakon toga će uslijediti njegovo potpisivanje, najvjerojatnije na summitu Europske unije 9. prosinca. Očekuje se da bi do kraja ovoga tjedna poljski premijer Donald Tusk trebao donijeti englesku verziju pristupnog ugovora u Zagreb, a to je najavio još u srpnju na početku šestomjesečnog poljskog predsjedanja Europskom unijom.

Ovaj dogovor zaključio je dvogodišnje razdoblje izrade pristupnog ugovora s Hrvatskom. Hrvatska je aplicirala za članstvo u Europskoj uniji 2003. Pregovori su počeli 2005, završeni 30. lipnja 2011, zadnjeg dana mađarskog predsjedavanja Europskom unijom. Nakon usvajanja teksta ugovora uskoro se očekuje mišljenje Europske komisije o njemu, a glavovanje u Europskom parlamenta i konačna odluka Europskog vijeća.

Hrvatska očekuje da će se pridružiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. nakon što bude zaključen proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica i u Hrvatskoj.