DAČIĆ UZVRAĆA THACIJU

'Možemo i mi hermetički zatvoriti Albance'

14.09.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Nakon sinoćnjeg sastanka Borisa Tadića s državnim vrhom koji je održan u Predsjedništvu Srbije, srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je dogovoren niz diplomatskih i političkih mjera. Istaknuo je da je pogrešna pretpostavka da je Srbija spremna učiniti sve kako bi dobila kandidaturu za članstvo u EU

Dačić tvrdi da je pogrešan i stav da je sada pravi trenutak da se izvrši pritisak na Srbiju kako bi se prihvatilo zaokruživanje kosovske nezavisnosti. Smatra da je takav odnos prema Srbiji pogrešan i nepravedan. Dačić upozorava i da povlačenje jednostranih poteza vezanih za sjever Kosova i Metohije može izazvati teške posljedice i lavinu sukoba u regiji.

'Svjestan sam da Srbija ne može ići sama protiv čitavog svijeta te da su joj vezane ruke, no smatra da je poruka da ništa nije moguće učiniti, signal Hashimu Thaciju da on smije učiniti sve', zaključio je Dačić.

Srpski ministar policije je istaknuo i da Srbija ima administrativne prijelaze gdje i s jedne i s druge strane žive Albanci, koje može 'hermetički zatvoriti'.

U DRUGIM BI DRŽAVAMA ALBANCE RASTJERALI VODENIM TOPOVIMA

'Trebamo li se tako igrati?' upitao je Dačić dodajući da bi se moglo porazgovarati i o paralelnim institucijama koje Albanci imaju na jugu središnje Srbije. Kao primjer naveo je obilježavanje Dana albanske zastave, 28. studenog, istaknuvši da Albanci na jugu središnje Srbije tada ne ističu nijednu državnu zastavu Srbije. Zaključio je da je to potez zbog kojega bi ih, kako kaže, u svakoj drugoj državi na svijetu 'rastjerali vodenim topovima'.

Dačić je naglasio da je u ovoj situaciji pravo pitanje vrijedi li još bilo koji sporazum vezan za Kosovo koji je Srbija sklopila s međunarodnom zajednicom ocijenivši da ako druga strana želi suradnju, mora poštivati dogovore. Podsjetio je i da je Srbija povukla prijedlog rezolucije iz Generalne skupštine UN i pristala na dijalog, ali uz obećanje da neće biti mijenjanja stanja na terenu.