KREĆU EUROOBVEZNICE

Barroso liječi eurozonu općim zaduživanjem

14.09.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je krizu eurozone 'najozbiljnijim izazovom generacije' i najavio da će zatražiti od 17 država članica eurozone izdavanje zajedničkih obveznica, kako bi se mogle kolektivno zaduživati

Ideju o euroobveznicama podupiru talijanski ministar financija Giulio Tremonti i investitor George Soros, a opetovano joj se protivi Njemačka.

Barrosova inicijativa stiže svega nekoliko sati prije izvanredne video konferencije, koju će u srijedu poslijepodne upriličiti njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i grčki premijer George Papandreou.

Trojka će diskutirati o načinima prevladavanja posljednjeg poremećaja na burzama, koji je rezultat ponovno probuđenih strahova od stečaja Grčke.

'Želim potvrditi da će Komisija uskoro prezentirati opciju za uvođenje euroobveznica. Neke obveznice mogle bi se uvesti pod postojećim uvjetima ugovora (Europski ugovor), a neke bi zahtijevale promjene ugovora', rekao je Barroso.

Barroso naglašava da ta mjera sama po sebi nije dovoljna za rješavanje dužničke krize eurozone, te da je za spas Europe potreban 'federalistički' pristup.

'Ovo je bitka za ekonomsku i političku budućnost Europe... ovo je bitka za samu integraciju', rekao je predsjednik Europske komisije.

Snižen rejting francuskih banaka

Bonitetna agencija Moody's snizila je kreditni rejting dviju francuskihbanaka, nakon analize njihovog učešća u grčkom dugu. Rejting bankaCredit Agricole snižen je s Aa1 na Aa2, a  Societe Generale 'pao he' sAa2 na Aa3. Razmatra se i snižavanje rejtinga banke BNP Paribas. Cijeneobveznica europskih banaka naglo padaju - od veljače ove godine, CreditAgricole i Societe Generale pale su za čak dvije trećine, a BNP za višeod polovice vrijednosti.

Govoreći pred Europskim parlamentom, upozorio je da je politički proces u eurozoni prespor za nestrpljiva tržišta.

Napomenuo je da je za rješavanje krize nužna 'metoda zajednice' implicirajući centraliziraniji način donošenja odluka.

Idućeg tjedna, na godišnjem summitu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda sastanak će održati čelnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Sjeverne Afrike (BRICS), koji će razmatrati načine financijske pomoći Europi, potvrdio je brazilski ministar financija Guido Mantega.

Christine Lagarde, šefica MMF-a, ocijenila je to 'zanimljivim razvojem događaja' i 'prihvatljivom pretpostavkom' za Fond.

'No ukoliko se ograniče na kupovinu obveznica koje se smatraju sigurnima, poput njemačkih i britanskih, neće poduzeti preveliki rizik. Nadam se da će ovakve intervencije, ako do njih dođe, biti velike i neće se ograničiti na pojedine države', rekla je Lagarde za talijansku La Stampu.