Svijet POHVALE NATO-A

SAD postavlja rakete presretače u Rumunjskoj

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pohvalio je u srijedu potpisivanje ugovora o postavljanju američkog proturaketnog štita u Rumunjskoj

Ugovor je potpisan u utorak, u prigodi posjeta rumunjskog predsjednika Traiana Basescua Washingtonu, koji se ondje sastao s kolegom Barackom Obamom. 'Veoma sam zadovoljan ugovorom koji predviđa da će SAD postaviti svoje rakete presretače u Rumunjskoj', reagirao Rasmussen u priopćenju.

'Presretači će uvelike pridonijeti tome da NATO osigura zaštitu europskog teritorija, njegova stanovništva i njegovih oružanih snaga od sve veće prijetnje širenja balističkih raketa', zaključio je glavni tajnik NATO-a.

Bukurešt i Washington su u svibnju završili pregovore o raspoređivanju 24 presretača tipa SM-3 u bivšoj vojnoj bazi na jugu Rumunjske, gdje će se možda stacionirati petstotinjak američkih vojnika. Rumunjska, nekada zemlja istočnog bloka, članica je NATO-a od 2004.

Turska je početkom mjeseca odobrila raspoređivanje na svom teritoriju dijelova NATO-ova proturaketnog štita, što je izazvalo žestoku kritiku Irana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još