ZASJEDANJE OPĆE SKUPŠTINE

'Nije sramota priznati da UN treba reforme'

14.09.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Opća skupština UN-a otvorila je svoje 66. godišnje zasjedanje s pozivom na suradnju u borbi s aktualnim krizama, od sukoba do klimatskih promjena, i s podsjećanjem na bivšeg glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjolda, koji je poginuo prije 50 godina u službi mira

'Napredovanje na bezbroj pitanja koja su pred nama, zahtijevat će marljivi rad, integritet i partnerstvo', rekao je u utorak na otvaranju predsjednik Opće skupštine za 66. zasjedanje, Nasir Abdulaziz Al-Naser iz Katara, prenosi UN-ova press služba.

Zasjedanje je posvećeno spomenu na Daga Hammarskjolda, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1961., dok je pregovarao o primirju u Katangi, otcijepljenoj pokrajini današnje Demokratske Republike Kongo (DRC). Hammarskjold je jedini posthumni dobitnik Nobelove nagrade za mir.

'Pred nama je jedinstvena prilika da oblikujemo promjene i osiguramo da naše iduće poglavlje bude sigurnije za najranjivije, prosperitetnije za one u potrebi, i ljubaznije prema planetu Zemlji', rekao je Al-Naser.

Kao četiri glavne teme ovogodišnjeg zasjedanja, izdvojio je mirno rješavanje sporova, poboljšanje prevencije i odgovora na prirodne katastrofe, održivi razvoj i globalni prosperitet, te reformu UN-a, poglavito revitalizaciju rada Opće skupštine i reformu Vijeća sigurnosti.

Vijeće sigurnosti UN, čiji su rezolucije pravno obvezujuće dok su rezolucije Opće skupštine samo preporuke, nije se mijenjalo u zadnjih nekoliko desetljeća. U njemu je pet stalnih članica s pravom veta - SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Kina, te 10 nestalnih članica koje se biraju na dvije godine. Službeni pregovori o reformi Vijeća traju 18 godina.

'Nije sramota priznati da nakon šest desetljeća naša organizacija treba reforme', rekao je Al-Naser.

Govoreći o održivom razvoju i globalnom prosperitetu, istaknuo je primat UN-ovih Milenijskih ciljeva razvoja (MDG), osam ambicioznih ciljeva postavljenih 2000. čiji je cilj smanjiti glad i siromaštvo, smrtnost rodilja i novorođenčadi, suzbiti niz bolesti i osigurati pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, sve do 2015.

'S ciljanim datumom za postizanje MDG-a na obzoru i dok se suočavamo s globalnim gospodarskim previranjima, poboljšanje globalnog upravljanja i nalaženje inovativnih modela financiranja i dalje će biti na našem dnevnom redu', kazao je Al-Naser, navodeći kao primjere izazove klimatskih promjena i hitnost rješavanja globalne financijske krize. 'Nitko ne može riješiti te probleme sam i UN-a bi trebao biti središnji forum za raspravu o tim pitanjima', dodao je.

U zasebnom govoru Al-Naser je odao priznanje Hammarskjoldu kao pioniru preventivne diplomacije, nastojanja da se krize rješavaju prije nego postanu smrtonosne i tvrdokorne.

'Dag Hammarskjold je oblikovao metode djelovanja UN-a. On je bio pokretačka sila kod osnivanja prvih Hitnih snaga UN-a, za osiguranje i nadzor prestanka neprijateljstava u Sueskom kanalu, što je pristup koji je danas temelj naših aktivnosti i zove se održavanje mira', istakao je predsjednik Opće skupštine.

I danas smo nadahnuti snagom uvjerenja Daga Hammarskjolda i jamčimo da ćemo nastaviti s radom UN-a koji je on branio do pogibije, rekao je na otvaranju zasjedanja Opće skupštine glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Istaknuo je kako je najdublje uvjerenje Hammarskjolda bilo je da UN ne postoji za velike sile, već za druge, manje, slabije zemlje, pogotovo u to vrijeme nove neovisne države u Africi.

'Njegove riječi i danas odzvanjaju kao istina. Taj razlog za postojanje UN-a nedavno je testiran u Libiji i Obali bjelokosti', rekao je Ban Ki-moon. 'U tim i drugim slučajevima, stajali smo čvrsto na strani demokracije, na strani pravde, na strani naroda', naglasio je glavni tajnik.

Sljedećeg tjedna Opća skupština UN-a održava svoju godišnju opću raspravu, kada se svjetski čelnici okupljaju kako bi raspravljali o ključnim globalnim pitanjima.