SAO PAULO, BRAZIL

Stopirani radovi u zračnoj luci zbog korupcije

14.09.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Federalni sud naredio je hitno zaustavljanje radova na novom terminalu najvažnije zračne luke u Brazilu, Guarulhos, zbog korupcije, što je problem koji, kako smo već izvijestili, ugrožava planove za održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva 2014, a zbog čega bjesni FIFA

Terminal je trebao omogućiti dupliranje dosadašnjeg kapaciteta te zračne luke, najvažnije za održavanje prvenstva, ali važne i za Olimpijske igre planirane 2016. u Rio de Janeiru.

Odluka sutkinje Louise Vilela Filgueiras Borer zaprepastila je i šokirala vladu predsjednice Dilme Rousseff. Sutkinja je mišljenja da je korupcija toliko velika da se radovi naprosto ne smiju više izvoditi. Ona je kazala da slučaj predstavlja 'vrlo opasan presedan za javne radove u Brazilu' te da urgentnost koju pokazuje vlast ne može biti opravdanje za nepoštivanje procedure, uvjete natječaja i za transparentnost poslova.

Infraero, kompanija koja je uključena u posao, ističe da su u igri ulaganja veća od 700 milijuna dolara te da će radovi povećati kapacitet zračne luke na 52 milijuna putnika u 2014. Vlasti zračne luke su najavile žalbu Vrhovnome sudu.

Brazilski zračni promet u neprestanom je porastu i o potrebi povećanja kapaciteta u Guarulhosu se govori još od kraja devedesetih.

Izvještaj koji je objavio u travnju Institut za namijenjena ekonomska istraživanja (IPEA) već je upozoravao da radovi na toj, ali i na drugim zračnim lukama neće biti gotovi do početka nogometnog prvenstva i da će se Brazil blamirati kao nikada u povijesti. Nije isključeno ni da FIFA odluči oduzeti prvenstvo toj zemlji, što bi bilo ravno nacionalnoj katastrofi.