KRITIKE IZ IZRAELA

'Erdogan želi biti novi sultan Bliskog istoka'

14.09.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Izraelski ministar informiranja i dijaspore Youli Edelstein izrazio je u srijedu nadu da će pobijediti zdrav razum u Turskoj izbijanja diplomatske krize između dvije zemlje, nekadašnjih strateških saveznika na Bliskom istoku

'Usprkos pokušajima turske strane da izazovu eskalaciju, djelujemo sa zadrškom, ne dolijevamo ulje na vatru u nadi da će zdrav razum prevladati' u Turskoj, izjavio je Edelstein na državnom radiju.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Dany Ayalon ocijenio je također na radiju da je 'bolje da šutimo ne reagirajući na usijane izjave u regiji'.

Naprotiv, nekadašnji izraelski konzul u Ankari i bivši veleposlanik u Kairu Elie Shaked ocijenio je na vojnom radiju da se turski ministar Recep Tayyip Erdogan, koji je u utorak bio u posjetu Egiptu, 'vidi kao novi sultan Bliskog istoka na čije čelo želi doći političkim putem'.

Turska je najavila da će njeni ratni brodovi pratiti humanitarne konvoje za Pojas Gaze a izraelska strana je upozorila da će Turska biti ta koja će prekršiti međunarodno pravo pokuša li silom probiti izraelsku pomorsku blokadu pojasa Gaze s obzirom na to da je povjerenstvo UN-a priznalo 'legitimnost' te blokade.