OJAČANE BARIKADE

Kosovski Srbi blokiraju KFOR šljunkom

14.09.2011 u 09:44

Bionic
Reading

Barikade koje su sinoć postavljene na dvije lokacije na sjeveru Kosovske Mitrovice jutros su osvanule ojačane. Barikade na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice, kao i u blizini tzv. istočnog mosta, Srbi su postavili samoinicijativno, a promet između Zvečana i Kosovske Mitrovice je prekinut

'Oko 22.15 sati nekoliko kamiona i autobusa zapriječilo je put vozilima KFOR-a istovarivši šljunak. Situacija je mirna, a prisutna je i policija', rekao je za B92 novinar Željko Tvrdišić.

Šljunak je istovaren na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice, kao i u blizini tzv. istočnog mosta. Jedna od ulica koja vodi prema Bošnjačkoj mahali, odnosno prema tzv. istočnom mostu, u cijelosti je blokirana, a na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema Zvečanu promet se odvija jednom prometnim trakom.

Barikade su postavljene i u mjestu Leposavić, gdje građani propuštaju vozila samo jednom trakom da bi kontrolirali tko prolazi, i, kako ističu, spriječili da KFOR na administrativne prijelaze Jarinje prebacuje kontejnere potrebne za carinu.

Slična situacija je i na pravcu Kosovska Mitrovica-Ribariće u općini Zubin Potok.

Tijekom noći u blokadi je bio i magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška u mjestu Rudare, gdje je još ranije postavljena barikada i gdje se promet odvijao jednom trakom, koja je sinoć zatvorena.

KFOR vraćen s puta

Kolona vozila KFOR-a koja je sinoć zaustavljena vratila se u bazu nakon gotovo dvosatnih pregovora s okupljenim Srbima. Kolona pripadnika njemačkog KFOR-a s oko 20 oklopnih vozila, kamiona i džipova namjeravala je preko Zvečana ići prema Leposaviću, odnosno prema administrativnom prijelazu s centralnom Srbijom - Jarinje.

U razgovorima, u kojima su sudjelovali i predsjednici općina Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica, pripadnici njemačkog KFOR-a tražili su da ih propuste na putu prema Jarinju, ali okupljeni to nisu prihvatili i nisu uklonili nekoliko teretnih kamiona i autobusa kojima su zapriječili put koloni KFOR-ovih vozila koja se potom vratila u polaznu bazu, javio je reporter Tanjuga.

Predsjednik općine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da su građani samoinicijativno postavili prepreke u naselju Bošnjačka mahala i na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema Zvečanu zbog najave kosovskih dužnosnika da će uz pomoć Eulexa kosovska policija i carinici preuzeti kontrolu na prijelazima na sjeveru Kosova.

U srpnju i kolovozu, nakon što su specijalne jedinice kosovske policije pokušale preuzeti administrativne prijelaze Jarinje i Brnjak, u Kosovskoj Mitrovici nije bilo barikada.

Jučer su građani u mjestu Leposavić obnovili barikadu, kojom kontroliraju promet. Zatvorena je jedna traka, s ciljem, kako ističu, sprečavanja KFOR-a da na administrativni prijelaz Jarinje prebaci kontejnere za potrebe carine.

Slična situacija je i na pravcu Kosovska Mitrovica-Ribariće u općini Zubin Potok. Vlasti u Prištini najavile su da će 16. rujna kosovski policajci i carinici, uz Eulex i KFOR, preuzeti administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Obnovljena je barikada na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Raška, u mjestu Rudare.

Thaci: Preuzet ćemo Jarinje i Brnjak

Kosovski premijer Hashim Thaci potvrdio je da će 16. rujna kosovski policajci i carinici, uz Eulex i KFOR, preuzeti administrativne prijelaze Jarinje i Brnjak.

Dodao je da će kosovske institucije provoditi dogovor o carinskim pečatima s EU-om i SAD-om, a ne s Beogradom.

'Implementaciju sporazuma provest ćemo s međunarodnim faktorom, a ne sa Srbijom', rekao je Thaci u intervjuu Radiju Slobodna Europa - redakciji na albanskom jeziku.

Upitan što će biti ako Beograd, kao druga strana u dijalogu, ne bude spreman za provedbu dogovora, Thaci je odgovorio da je Beograd u ovom procesu 'u potpunosti bez utjecaja'.

Naveo je da je, nakon sporazuma s KFOR-om početkom kolovoza, došao trenutak za primjenu sporazuma za uspostavljanje kontrole na punktovima kod Jarinja i Brnjaka.

Za prihode s tih punktova, prikupljene za robu iz Srbije, Thaci je kazao da će biti uplaćivani direktno u proračun Kosova.