TRANSFERI S HRT-A I RTL-A

Kiseljak i Brkić odlaze na Al Jazeeru Balkan

14.09.2011 u 08:07

Bionic
Reading

Novinarke HRT-a Martina Kiseljak i RTL-a Ivana Brkić nove su akvizicije katarske TV kuće Al Jazeera koja bi trebala krenuti sa svojom podružnicom Balkans (AJB) do kraja godine. Kada AJB počne s emitiranjem, postat će dvadeset i treći program u sklopu katarske mreže Al Jazeere

Uz navedene Brkić i Kiseljak, prije njih su svoje znanje na raspolaganje jednoj od najvećih svjetskih TV kuća stavili Goran Milić kao direktor vijesti i programa, Mirjana Hrga, Stipe Sladoljev, Lamija Alečković, Ilija Jandrić, Miljenko Logožar, Tanja Novak i Mirsada Begović.

No za razliku od većine njih, koji će obavljati posao u sarajevskoj centrali AJB, Kiseljak i Brkić će, kako doznajemo iz izvora bliskih kući, biti reporterke u Zagrebu.

Početak emitiranja programa Al Jazeera Balkans (AJB) očekuje se do kraja godine. Kada Al Jazeera Balkans počne s emitiranjem, postat će 23. program u sklopu mreže Al Jazeere. Javnost i mediji u regiji će pravovremeno biti obaviješteni o početku emitiranja programa.

AJB će emitirati vijesti i aktualna zbivanja za gledatelje u regiji na lokalnim jezicima, uključujući Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.

AJB će biti dostupan kod glavnih kablovskih operatera u Hrvatskoj i u regiji, kao i na satelitu Eutelsat na 16 stupnjeva istočno, u paketu 'free to air' signala, tako da će ga moći preuzeti svi zainteresirani kablovski operateri. Pored satelitskog signala te distribucije preko kablovskih operatera u čitavoj regiji, AJB će biti dostupan i na zemaljskom signalu u Bosni i Hercegovini.

AJB će se emitirati u High Definition (HD) rezoluciji, u formatu XDCAM HD na 50Mbit/s. Tehnički, AJB će u potpunosti biti integriran u mrežu Al Jazeere, omogućavajući tako distribuciju i razmjenu programa unutar mreže.

Središnji studio bit će u Sarajevu, regionalni centri u Zagrebu, Beogradu i Skoplju, a dopisnici u Podgorici, Prištini, Mostaru i Banjoj Luci, ali i u Washingtonu, Londonu, Bruxellesu, Berlinu, Beču, Moskvi, Istanbulu, Jeruzalemu i Pekingu. Koristit će i mrežu od preko 70 stranih dopisništava koje Al Jazeera ima širom svijeta.

Nastavljajući tradiciju Al Jazeerinog neovisnog novinarstva, AJB će gledateljima širom regije biti ključan izvor međunarodnih i regionalnih vijesti. AJB će također koristiti postojeće resurse i materijale s Al Jazeerinih kanala na arapskom i engleskom jeziku.

'Balkan (točnije područje bivše Jugoslavije) je dinamična regija i odavno ima veći utjecaj od svoje geografske veličine. Raznolikost, politika, ekonomija, međususjedski odnosi, kultura i sport konstantno donose interesantne vijesti. Al Jazeera se bavi vijestima i zato je ova regija interesantna', poručili su iz AJB-a.

AJB će u sklopu svojih aktivnosti nuditi i globalnu dozvolu za 'Creative Commons'. Kada je 13. siječnja 2009. Al Jazeera ustupila neke od svojih snimaka iz pojasa Gaze, pod licencom 'Creative Commons', bio je to presedan u globalnom izvještavanju. Za razliku od dotadašnje prakse u medijima - 'Sva prava zadržana' - licenca 'Creative Commons' dala je priliku svima, uključujući rivalske mreže, da koriste i ponovo montiraju snimke pod uvjetom da navedu Al Jazeeru kao izvor.