JO-JO EFEKT

Francusku žestoko trese bankarska kriza

13.09.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Vijest da bi agencija Moody's mogla sniziti ocjenu francuskim bankama, prije svega Société Généraleu, BNP Paribasu te Crédit Agricoleu izazvala je snažne pomake na financijskom tržištu. U ponedjeljak je uslijedio drastičan pad vrijednosti banaka na pariškoj burzi te se otvorio čitav niz spekulacija o već ustaljenoj krizi eurozone, o neefikasnom planu spašavanje Grčke te čak i o potrebi dokapitalizacije banaka

Trenutačno nestabilnom financijskom tržištu svakako nije ni pomogla medijska najava o mogućem bankrotu jedne od najvećih francuskih banaka, Société Généralea, koju je početkom kolovoza objavio engleski tabloid Mail on Sunday. Iako je banka započela sudsku tužbu za narušavanje ugleda protiv engleskog tjednika, snaga glasina bitno se odražava na čitavo financijsko tržište.

Pariška burza danas bilježi jo-jo efekt, prema izvještavanju Libérationa. U aktualnoj situaciji, financijsko tržište potreseno je kako padom vrijednosti, tako i serijom glasina koje se izmjenjuju, poput onih o intervenciji Kine u eurozonu ili o novoj francusko-njemačkoj inicijativi za spas Grčke. No nakon što je Elizejska palača službeno demantirala zajedničku intervenciju dviju zemalja, moguće je očekivati nov pad vrijednosti na burzi.

Nakon jučerašnjeg drastičnog pada, francuske banke danas ipak bilježe porast. U slučaju Société Généralea radi se o rastu od čak sedam posto, a kod BNP-a zabilježen je rast od 1,6 posto. Većina analitičara slaže se u ocjeni kako slijedi razdoblje nestabilnosti i fluktuiranja vrijednosti, a odluka o eventualnom snižavanju ocjene francuskim bankama agencije Moody's može se očekivati u četvrtak.

Sve se jasnije ocrtavaju ideje o eventualnoj dokapitalizaciji banaka od države, a teme kao što su federalizacija eurozone ili o zakonskom ograničavanju spekulativnih djelatnosti nanovo se vraćaju u središte pozornosti.