ZEMLJA BEZ VLADE

SDP BiH se povlači iz pregovora o uspostavi vlasti?

13.09.2011 u 12:57

Bionic
Reading

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) planira prekinuti sudjelovanje u pregovorima o uspostavi nove vlasti u toj zemlji ukoliko na sastanku lidera šest najvećih stranaka, zakazanom za 15. rujna, o tome ne bude postignut konačni dogovor, najavio je predsjednik glavnog odbora SDP-a Damir Hadžić.

"Nama ne treba Vijeće ministara kakvo je bilo proteklih osam godina po cijenu da ovo sadašnje radi u tehničkom mandatu još tri godine", izjavio je Hadžić, kako ga u utorak citira sarajevski 'Dnevni avaz'. Hadžić je ovime aludirao na činjenicu da je Vijeće ministara BiH u protekla dva mandata bilo sastavljeno na temelju tzv. matematičke koalicije, a bez stvarne programske osnove koja bi ujedinila koalicijske partnere.

SDP-u BiH traže da se prije dogovora o raspodjeli ministarskih mjesta postigne dogovor o programskim ciljevima nove vladajuće koalicije.

Hadžić je potvrdio kako je na tragu ovog zahtjeva SDP-a proteklih dana održan niz bilateralnih sastanaka predstavnika šest stranaka a s tim će se nastaviti do četvrtka, kada se u Sarajevu trebaju okupiti stranački lideri.

Rajko Vasić, glavni tajnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu Milorad Dodik, ustvrdio je pak kako do sada nije bilo nikakva napretka u pregovorima.

'Mala je mogućnost za uspostavu novog Vijeća ministara BiH. Nema naznaka da se nešto mijenja', kazao je Vasić. Potvrdio je kako je za SNSD sasvim prihvatljivo da sadašnje Vijeće ministara, iako u tehničkom mandatu, nastavi djelovati sve do narednih izbora za tri godine.

Uz SDP i SNSD u pregovorima o uspostavi vlasti na državnoj razini sudjeluju i Stranka demokratske akcije (SDA), Srpska demokratska stranka (SDS), HDZ BiH i HDZ 1990.

Dopredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara izjavio je kako vjeruje da će 15. rujna ipak doći do stanovitog napretka, a optimist je i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić, koji drži kako je u zajedničkom interesu pomiriti suprotstavljena stajališta ključnih stranaka koje se spore uglavnom oko pozicije predsjedatelja Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova.

'BiH se nakon zadnjih izbora suočava s najdubljom političkom krizom od završetka rata. Neke političke paradigme i matrice vrlo su slične onima kojima smo svjedočili kasnih 80-ih i ranih 90-ih godina u predvečerje raspada bivše države', upozorio je Ljubić u izjavi za 'Oslobođenje'. Pozvao je sve da priznaju realnosti koje postoje i na tom tragu traže rješenja koja će dovesti do funkconalne države.