Svijet SKANDAL S PRISLUŠKIVANJEM

Australija istražuje Murdochovo medijsko carstvo

Službena Canberra istražit će poslovanju medija u svojoj zemlji nakon skandala s prisluškivanjem privatnih osoba za koji su odgovorni novinari britanskog tabloida News of the World američko-australskog magnata Ruperta Murdocha, čovjeka koje je najveći vlasnik medija u Australiji.

Vlada je odobrila istragu, rekao je glasnogovornik australskog ministra za komunikacije Stephen Conroy.

Pošto je Rupert Murdoch u Londonu pred parlamentarnim zastupnicima u srpnju bio ispitan o aferi prisluškivanja koja je potresla britansku medijsku, policijsku i političku scenu, australska premijerka Julia Gillard najavila je da će Murdochovo carstvo i u Australiji morati odgovoriti "na teška pitanja".

U Australiji nema ničeg nalik britanskoj aferi prisluškivanja privatnih telefona, ustvrdio je direktor medijske kompanije News Limited, John Hattigan. Najavio je ipak da će se ispitati trošenje novca u zadnje tri godine kako bi se provjerio legitimitet poslovanja.

Grupa Murdoch kontrolira oko dvije trećine regionalnih i gradskih novina u Australiji, a teži i preuzeti dio australske javne televizije Australia Network.

Australska oporba je odmah vladinu najavu protumačila kao "manevar zastrašivanja medija".

Rođen 1931., u Melbourneu, Rupert Murdoch je kao vrlo mlad naslijedio dva niskotiražna lista u pokrajini Adelaide. Carstvo je od tada širio i danas ukupni godišnji prihod njegova carstva premašuje 30 milijardi dolara.

Novinari tabloida News of the World hakirali su poruke s mobitela 13-godišnje Milly Dowler, otete 2002. i pronađene mrtve šest mjeseci poslije. Time su naveli na pogrešan put policiju u istrazi, ali i obitelj djevojčice. I policija i obitelj zbog toga su vjerovali da je Milly Dowler još živa. Zbog skandala koji je sezao i do političke elite, tabloid je ugašen, neki su političari i policijski dužnosnici morali podnijeti ostavke, a sam Murdoch se ispričao, ali je njegovo poslovanje pretrpjelo gubitke.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još