CRTICA IZ BIOGRAFIJE

Britanski premijer zamalo špijun KGB-a

13.09.2011 u 11:56

Bionic
Reading

Tijekom posjeta britanskog premijera Davida Camerona Moskvi pažnju medija ponajviše je zaokupila neobična crtica iz biografije čelnika konzervativaca. Mediji su se raspisali da su Camerona prije 25 godina zaskočili agenti KGB-a i navodno mu ponudili suradnju, ali je pao na intervjuu

Obraćajući se studentima Moskovskog sveučilišta, Cameron je ispričao da se događaj zbio 1985, kada je kao nadobudni budući političar boravio u Jalti na Crnom moru.

'Došao sam u Rusiju kada sam imao slobodnu godinu, prije upisa na sveučilište. Putovao sam Transsibirskom željeznicom od Nakhodke do Moskve i potom otišao na crnomorsku obalu. Na plaži na kojoj su uglavnom bili stranci pojavila su se dva Rusa koja su savršeno govorila engleski jezik. Izveli su me na ručak i večeru, pitali me o životu u Engleskoj i što mislim o svojoj zemlji', ispričao je Cameron.

Čini se da naivni Cameron nije shvatio što se dogodilo u ljetovalištu, barem dok se nije vratio u Britaniju. Pretpostavlja se da je putovao s prijateljem Anthonyjem Griffithom. 'Kada sam se vratio, rekao sam svom mentoru na sveučilištu što se dogodilo, a on me pitao jesu li me intervjuirali. Ako je to i bio intervju, nisam dobio posao', rekao je britanski premijer.

Ruski studenti nisu s oduševljenjem reagirali na Cameronovu anegdotu, ali su joj se dobro nasmijali predsjednik Medvedev i ostali visoki dužnosnici u Moskvi. 'David bi bio veoma dobar agent KGB-a, ali u tom slučaju nikada ne bi postao britanski premijer', rekao je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kremlju.

U Britaniji prevladava uvjerenje da su lijevi političari, poput bivšeg premijera Harolda Wilsona, bili mete KGB-a, no neobično je da desni političari otkrivaju poveznice sa Sovjetskim Savezom. Cameron kaže da je 1990. morao ispričati sve o incidentu agentima britanske obavještajne službe MI5 jer se tada prijavio na natječaj za radno mjesto savjetnika u ministarstvu financija.

Bivši agenti KGB-a nisu baš uvjereni u Cameronovu priču. Mikhail Bogdanov (58), bivši KGB-ov špijun sa sjedištem u Londonu, smatra da Cameron sam sebi laska. 'Prikazuje se žrtvom percepcije da su u bivšem SSSR-u, te u današnjoj Rusiji, špijuni na svakom koraku i da svemoćni KGB želi svakoga regrutirati', kaže Bogdanov.

Britansko-ruske veze zategnute su još od ubojstva bivšeg ruskog špijuna i kritičara Kremlja Aleksandra Litvinenka 2006. u Londonu, nakon čega su se dvije zemlje počele optuživati te su protjerale nekoliko diplomata.

Bivši časnik KGB-a Andrej Lugovoj, glavni osumnjičeni za ubojstvo Litvinenka 2006. godine, izjavio je da će tražiti od britanske policije rezultate njegove obdukcije, i to u vrijeme dok britanski premijer boravi u posjetu Moskvi. Rusija je u više navrata odbila britanski zahtjev za izručenjem Lugovoja, a nakon sastanka s Cameronom Medvedev je izjavio da se to nikada neće dogoditi.

Inače, jučerašnji sastanak Camerona i ruskog premijera Vladimira Putina prošao je u službenom tonu, a bio je posvećen prvenstveno gospodarskim temama. Putin je izrazio zadovoljstvo time što je Cameron prvi britanski premijer koji je posjetio Rusiju u posljednjih pet godina. Cameron je odgovorio da je susret bio 'odlična prilika za Veliku Britaniju i Rusiju da pokušaju izgraditi snažnije odnose'.