OBAMA UVJEREN

'Većina Amerikanaca odbacuje ideje Tea Partya'

12.09.2011 u 21:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da 'velika većina' Amerikanaca odbacuje ideje pučkog konzervativnog pokreta Tea Party, utjecajnog u desnom krilu Republikanske stranke, koje je okarakterizirao kao 'ekstremne', u intervjuu TV mreži NBC objavljenom u ponedjeljak

'Ja mislim da je ekstremni stav kada čujete kako vlada nema nikakvu ulogu u rastu našeg gospodarstva, da savezna vlada nema ulogu u izgradnji jake srednje klase, to je apsolutno pogrešno', rekao je Obama.

'Odbacujem to stajalište, i mislim da ga odbacuje i velika većina Amerikanaca', dodao je.

Intenzivne razlike između Bijele kuće i čelnika Kongresa došle su do izražaja u posljednjih nekoliko mjeseci prilikom ogorčene borbe za podizanje gornje granice vanjskog duga i planirano smanjenje proračunskog deficita, poticane od republikanskih kongresnika koji su prihvatili ideje pokreta Tea Party i zagovaraju potrebu okončanja vladine intervencije u gospodarstvu.

'Mislim da je ideologija koju zastupa 'Tea Party' integralni dio američkog političkog krajolika. Uvijek smo u našem stanovništvu imali blok koji je protiv savezne vlade. To nije ništa novo', rekao je Obama za NBC News.

Demokrat Obama od siječnja ove godine je u kohabitaciji s republikanskom većinom u Predstavničkom domu Kongresa, među kojima je i više desetina kandidata s potporom pokreta Tea Party, koji su gurnuli republikance udesno i pridonijeli njihovoj pobjedi na kongresnim izborima u studenome 2010.

Mnogi od Obaminih vjerojatnih protivnika na sljedećim izborima 2012., također uživaju potporu pokreta Tea Party, uključujući i favorita za republikansku predsjedničku nominaciju, teksaškog guvernera Ricka Perryja, koji opetovano obećava da će ukloniti saveznu vladu iz života ljudi.