Svijet U AFGANISTANU

Talibani ranili 77 američkih vojnika na obljetnicu 11. rujna

  • Autor: D. Pilsel
  • 12.9.2011 16:20:34
  • 12.9.2011 15:32:52

Kako su bili i najavili, talibani su izveli jaki udar na američke trupe u povodu desete obljetnice terorističkih napada na SAD i početka rata u Afganistanu. Samoubilački atentat eksplozijom kamiona-bombe na bazu Sayed Abad u pokrajini Wardak, 50 kilometara od Kabula, odnijelo je živote petero afganistanskih civila te ranilo 77 američkih vojnika

U toj istoj pokrajini u kolovozu je ubijeno 30 američkih vojnika, od čega 22 iz elitnih mornaričkih specijalaca Seals. Mediji u Kabulu tvrde da je u napadima od ovoga vikenda u Sayed Abadu ubijen i sin jednog afganistanskog generala.
Talibani se sve više odlučuju na ubijanje civila čime žele pojačati osjećaj nesigurnosti i beznađa kod populacije usred procesa povlačenja američkih i drugih koalicijskih snaga.

U nedjelju u kampu Phoenix, kao i u ostalih 400 američkih vojnih baza u Afganistanu zastave su bile na pola koplja i čitala su se imena svih ubijenih američkih vojnika, njih 1.750, od Nathana Rossa, poginulog u siječnju 2002. do Tonyja Pottera ubijen prije četiri dana.

'Protekle godine uopće nisu bile lagane', kazao je zapovjednik američkih snaga, general John Allen istaknuvši da su i snage koalicije, ali i Afganistanci imali veliki broj žrtava.

U Afganistanu, gdje je prosjek očekivanog života danas samo 44 godina, a postotak nepismenih preko 72 posto, malo Afganistanaca ima pred očima slike rušenja WTC-a, ali zato na svakom koraku imaju nova groblja u kojima leže 33.000 mrtvih u ratu započetim nakon 11. rujna.

Talibani su sinoć, odmah nakon vijesti o velikom napadu u pokrajini Wardak, objavili priopćenje u kojem ističu da su napadi na SAD bili samo izgovor za rat kojim bi se širili imperijalistički interesi i ubijali nedužni civili. Međutim, prema podacima UN-a, preko 80 posto civilnih žrtava umire od ruku talibana i drugih pobunjenika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još