HUMAN RIGHTS WATCH:

'NATO sponzorira teror nad Afganistancima'

12.09.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Naoružane skupine koje podržavaju NATO i afganistanska vlada teroriziraju i pljačkaju ljude koje bi trebali štititi, izvijestila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

U svom izvješću na 102 stranice HRW navodi da paravojne snage koje podržava vlada te lokalna policija koju financira NATO ubijaju, provode mučenja, nameću ilegalne poreze, pljačkaju te da su silovale jednog tinejdžera.

'Kabul i Washington moraju prestati podržavati zlostavljačke i destabilizirajuće paravojne snage kako bi se pojavila nada za održivu dugoročnu sigurnosnu strategiju', rekao je Brad Adams, direktor HRW-a za Aziju.

'Loše upravljanje, korupcija, kršenje ljudskih prava i nekažnjavanje snaga povezanih s vladom, sve su to pokretači pobune', kazao je.

Glasnogovornik ISAF-a u Afganistanu izjavio je da će proučiti izvješće HRW-a i 'poduzeti potrebne korake'.

'ISAF pozdravlja dobronamjerne kritike i savjete i nastavit će podupirati uspostavu afganistanskih institucija imajući u vidu potpunu odgovornost i otvorenost', rekao je general Carsten Jacobson na konferenciji za novinare u Kabulu.