ODNOSI SA SRBIJOM

Pusić: Ja ne bih pozdravljala Gotovinu i Markača

12.09.2011 u 11:43

Bionic
Reading

Između Hrvatske i Srbije već dulje od mjesec dana vladaju zategnuti odnosi. Vesna Pusić iz HNS-a, koja u slučaju pobjede oporbe na parlamentarnim izborima pretendira na čelno mjesto u Ministarstvu vanjskih poslova, smatra da je riječ o potpuno nepotrebnom sukobu koji je u funkciji predizborne kampanje

'To određeni krugovi u Srbiji i razumiju', kaže Vesna Pusić

Naime, nije u predizbornoj kampanji za domoljubnim populizmom posegnula samo Jadranka Kosor, nego i Boris Tadić, pred kojim su također izbori.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Boris Tadić kritizirao je premijerku Jadranku Kosor jer je na proslavi obljetnice Oluje u Kninu posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, prvostupanjski osuđene pred Haškim sudom zbog zločina nad Srbima, a potom su Beograd povrijedile i njezine riječi prilikom posjeta Kosovu, gdje je rekla da je Hrvatsku i Kosovo ujedinila borba protiv Miloševićeve velikosrpske politike. Potom je Tadić kritiziran u Hrvatskoj jer je zamjerao premijerki Kosor, ali je tolerirao odlazak ministra na Miloševićev grob.

'Pozdrav generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, nepravomoćno osuđenima u Haagu za ratne zločine, bez obzira što mi privatno mislili o presudama, ne bi trebalo koristiti. Barem ja ne bih', rekla je Pusić.

Pusić smatra da su predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić pogodili kada su kvalitetnim temama postavili temelje hrvatsko-srpskih odnosa.

'Odnosi sada mogu podnijeti zatezanja, bez opasnosti da se sve u potpunosti sruši i vrati na početak', zaključuje Pusić.

Što se tiče posjeta predsjednice Vlade Kosovu, koji je izazvao kontroverze u Beogradu, kaže da  moramo imati odnose s Kosovom, ali i da je posjet trebalo bolje i detaljnije pripremiti.

'Ovaj posjet Prištini nije bio dobro pripremljen', smatra HNS-ovka. Još jednom je podsjetila da će u budućnosti biti sličnih zatezanja, posebno zbog toga što su obje zemlje u predizbornom razdoblju, ali smatra da odnosi to mogu preživjeti.

'Dobri hrvatsko-srpski odnosi su prije svega interes regije, ali i Hrvatske, koja ima aspiracije da doprinese tome', kaže Pusić.